Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

19. 10. 2016. 08:25 >> 08:22
28

ŠUICA PORUČILA

Nepriznavanje izbora neprihvatljivo

Poslanica Hrvatske demokratske zajednice u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica kaže da bi, eventualno, neprihvatanje izbornih rezultata bilo neprihvatljivo za Evropsku uniju, jer je Crna Gora vrlo blizu članstvu u EU.

 

Dubravka Šuica u razgovoru za Dnevne novine ističe da je i Evropska komisija potvrdila regularnost crnogorskih izbora.

"Ne želim spekulisati, ali vjerujem da je sada za Crnu Goru najvažnije da što prije konstituiše novi sastav svog parlamenta i da sastavi stabilnu vladu koja će nastaviti da vodi državu sigurnim putem u evroatlanske integracije. Isto tako, vjerujem da će u tome profitirati građani Crne Gore, njeno susjedstvo, kao i Evropa u cjelini", kaže Šuica za DN.

Ona navodi da idućih nekoliko mjeseci Crna Gora mora iskoristiti za produbljavanje i ubrzavanje ekonomskih i političkih reformi, prije svega na području vladavine prava.

“To je područje na kojem Brisel i Evropski parlament žele da Vlada u Podgorici pokaže poseban angažman i, što je najvažnije, opipljive, mjerljive i konkretne rezultate. Stoga bi nepoštovanj e izbornih rezultata bilo neprihvatljivo, kako za vodstvo Evropske unije, tako i za zemlje članice, jer Crna Gora je država koja se nalazi najbliže članstvu EU od svih zemalja koje imaju status kandidata i vode pregovore o članstvu", kaže Dubravka Šuica.

Ona naglašava da su građani Crne Gore izabrali poslanike i odbornike na parlamentarnim i lokalnim izborima na miran i uredan način, koristeći se reformisanim zakonskim okvirom. To je potvrdila i Evropska komisija, a izbore su pratili i međunarodni posmatrači koji su bili akreditovani kod Državne izborne komisije.

"Predstavnici OEBS-a ocijenili su u prvim izvještajima o posmatračkoj misiji izbora da su parlamentarni izbori provedeni u atmosferi konkuretnosti, te da su pri tome poštovane temeljne slobode i primijećene pozitivne promjene. To pokazuje istinsku volju za poboljšanje procesa i opšteg stanja u toj zemlji", kaže poslanica Evropskog parlamenta.

Šuica smatra da nadležni organi bilo koji slučaj neregularnosti kod izbora koji je primijećen moraju u potpunosti istražiti i razjasniti, kao i da se moraju ispitati svi ostali propusti koje su zabilježili posmatrači izbora.

Ona naglašava da je Crna Gora znatno napredovala na svom putu pristupanja Evropskoj uniji, a nalazi se i korak do članstva u NATO savezu.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније