Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 10. 2016. 17:19 >> 16:57
3

SAVJETU RTCG I MSS-U

DPS se žali zbog "Replike"

Demokratska partija socijalista (DPS) uputila je Savjetu Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) i Medijskom savjetu za samoregulaciju (MSS) žalbu povodom, kako su naveli, “flagrantnog kršenja” Kodeksa novinara Crne Gore u emisiji „Replika“ emitovanoj juče.

“U pomenutoj emisiji pomoćnik glavnog urednika dnevnog lista ꞌDanꞌ Nikola Marković rekao je da ga ne čudi to što je pripreman napad na predsjednika Vlade i Demokratske partije socijalista Crne Gore Mila Đukanovića jer se on, kako je rekao Marković, ꞌdruži s mafijašimaꞌ. Kodeks novinara Crne Gore je jasan da uvredljivi govor koji podrazumijeva bezrazložan lični napad na neku osobu ne može biti zaštićen pravom na slobodu izražavanja. Demokratska partija socijalista zahtijeva od Savjeta RTCG i od Medijskog savjeta za samoregulaciju da konstatuju da je Televizija Crne Gore prekršila odredbe koje su crnogorski mediji sami sebi propisali, odnosno da je u emisiji ꞌReplikaꞌ došlo do flagrantnog kršenja Kodeksa novinara Crne Gore”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Od Savjeta RTCG zahtijevaju i da konstatuje, kako navode, “izostanak profesionalne reakcije” voditeljke emisije.

“Osnovna dužnost Televizije Crne Gore je da se profesionalno i ozbiljno odnosi prema javnosti, odnosno prema građanima koji je plaćaju. Ako novinari i voditelji sumnjaju u neke saopštene stavove i činjenice, više je načina da to iznesu u javnost, ali svaki od načina podrazumijeva argumente. Reletivizovanje, nipodištavanje, ismijavanje, minimizovanje ili čak prećutkivanje terorističkih prijetnji, a u najnovijem slučaju i njihovo opravdavanje, ni u kojem slučaju ne može biti obrazac novinarskog profesionalizma. Naprotiv”, ocjenjuju u DPS-u.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније