Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

04. 11. 2016. 19:04 >> 19:02
1

PEJANOVIĆ ĐURIŠIĆ - HREBIČKOVA

Veliki napredak u sistemu odbrane

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović primili su danas u oproštajnu posjetu šeficu misije OEBS u Crnoj Gori, Janjinu Hrebičkovu.

Pejanović-Đurišić je na sastanku sa hrebičkovom istakla značaj kontinuirane podrške koju OEBS pruža našoj zemlji u unapređenju sistema u skladu sa savremenim međunarodnim standardima.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naglasila uspješnu saradnju povodom realizacije zajedničkih projekata sa posebnim osvrtom na implementaciju Programa za razvoj kapaciteta za demilitarizaciju i sigurno skladištenje lakog naoružanja i konvencionalne municije za Crnu Goru (MONDEM).

"Ambasadorka Hrebičkova je istakla veliki napredak Crne Gore u procesu reformi sistema odbrane i podsjetila na značajnu ulogu naše zemlje kao promotera međunarodne stabilnosti i bezbjednosti. Posebno je navela posvećenost Crne Gore ispunjavanju političkih obaveza koje proizilaze iz dokumenata OEBS-a, i naglasila da će ova organizacija nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori, u političkom, društvenom i ekonomskom smislu, u cilju pružanja podrške institucijama u izgradnji kapaciteta", piše u saopštenju.

Sagovornice su izrazile očekivanje da će se kvalitetna saradnja između Ministarstva odbrane i OEBS-a nastaviti i u narednom periodu sa istim entuzijazmom, kao što je bila za vrijeme mandata ambasadorke Hrebičkov.

Misija OEBS–a doprinijela jačanju institucija

Numanović je kazao da je zadovoljan kvalitetom višegodišnje saradnje koju ostvaruje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori na podizanju svijesti svih onih koji su direktno zaduženi za zaštitu od diskriminacije i konstatovao da je misija OEBS-a prepoznala vrijeme da se izdigne na nivo multidisciplinarnog pristupa podrške.

"Ministarstvo je sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori sarađivalo na edukaciji zaposlenih o antidiskriminaciji, kao i na sprovođenju projekata u vezi sa jačanjem politike ostvarivanja jednakih mogućnosti na lokalnom nivou. Potpisani Memorandumi o saradnji sa svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, nisu samo formalnost, oni su suštinski u razvoju svijesti društva na lokalnom nivou po krucijalnim pitanjima iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, rekao je Numanović.

On je kazao da je dosadašnja podrška Misije OEBS–a u Crnoj Gori značajno doprinosila jačanju nacionalnih institucija, koje su usvajanjem evropskih standarda jačale vladavinu prava.

Prema njegovim riječima, vladavina prava je u najužoj vezi sa ekonomskim napretkom svakog društva, a ovom prostoru je neophodna politička i ekonomska stabilnost.

Numanović je dodao da je urađen veliki posao po pitanju integracije Crne Gore u evropske tokove.

"Hrebičkova je zahvalila ministru Numanoviću na ostvarenoj saradnji i održavanju njenog kontinuiteta kroz realizaciju brojnih projektnih aktivnosti. Ona je rekla kako se svijest o ljudskim vrijednostima u Crnoj Gori intenzivno mijenja u pozitivnom pravcu", saopšteno je iz Ministarstva.

Hrebičkova je, kako se navodi, izrazila uvjerenje da će Crna Gora nastaviti svoj napredak na putu reformi, te da će i ubuduće uspješno realizovati svoje obavezeu skladu sa strateškim spoljno-političkim aspiracijama.

"Zajednički je ocijenjeno da je slika Crne Gore danas značajno promijenjena u pogledu uvažavanja različitosti ipoštovanja ljudskih i manjinskih prava i sloboda, te da Crna Gora može biti veliki primjer mnogim državama", dodaje se u saopštenju.

Ranije danas, Hrebičkova se sastala sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, koji joj je uručio Medalju za zasluge, vrednujući, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, njen angažman u našem društvu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније