Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Anadolija; Objavio: B.V. ]

14. 02. 2017. 14:41 >> 14:24
1

MARKOVIĆ I ZVIZDIĆ

Balkanu najpotrebniji mir

Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju dobre bilateralne odnose, a u narednom periodu potrebno je raditi na unapređenje infrastrukture, posebno putne, između dvije zemlje. To su danas u Podgorici poručili premijer Crne Gore Duško Marković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

Dvojica državnika zajednički su konstatovali da je regionu Zapadnog Balkana u ovom trenutku najneophodniji mir i stabilnost.

Marković je istakao  da je današnja posjeta Zvizdića i članoca Vijeća ministara BiH važan trenutak za BiH i Crnu Goru, za razvoj već dobrih bilateralnih odnosa između dvije države.

„Ova posjeta nije samo prilika da potvrdimo te dobre odnose, već ima i za cilj da nas sve zajedno podstakne da te odnose unapređujemo u budućnosti i da ukupnim angažmanom dvije vlade doprinesemo većem kvalitetu odnosa, kvalitetnijoj realizaciji naših razvojnih mogućnosti i ukupnom boljem razumijevanju“, kazao je Marković na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vili Gorica.

Kazao je da je mir na Balkanu najveći kapital svih zemalja regije.

„Jednoglasna je saglasnost da nam je na Balkanu u ovom trenutku neophodan mir, stabilnost, kao ključni uslovi sveukupnog razvoja i naših država i regiona u cjelini. Sa žaljenjem smo konstatovali da u posljednje vrijeme čujemo i drugačije tonove, one tonove koji mogu ugroziti ono što smo imali do sada, taj najveći kapital, stabilnost i mir. Obaveza je nas koji se bavimo javnom politikom da svakoga dana pokušavamo da naše razlike dovedemo na onaj nivo koji neće ograničavati naš razvoj“, kazao je crnogorski premijer.

Poručio je da obje države ozbiljno koračaju na svom evropskom putu.

„Evropska perspektiva i BiH i Crne Gore je ključna za kvalitet života naših građana. Crna Gora je na tom putu daleko odmakla, BiH je stvorila uslove da već sasvim sigurno u ovoj godini dobije status kandidata i otpočne pregovore o članstvu, možda i otvori neko poglavlje. Crna Gora Bosni i Hercegovini  u tom smislu želi svaki uspjeh“, podvukao je Marković.

Tokom razgovora dvije delegacije bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

„Zaista smo procijenili da BiH i Crna Gora imaju ozbiljne unutrašnje resurse i potencijale i naše ekonomije treba da budu na većem nivou nego što su danas. Naše razvojne politike mogu imati takav zamah i takvu dinamiku da će stvoriti više prilika za kvalitetniji život. Kao uslov za to konstatovali smo da je neophodno da radimo na razvoju unapređenja infrastrukture. Neprihvatljivo je da su Crna Gora i BiH na ovakav način infrastrukturno povezane. Robna razmjena iz godine u godinu raste, a svake godine je sve više turista iz BiH u Crnu Goru, a nismo im obezbijedili da na konforan način razvijaju svoj potencijal. Zbog toga je pitanje unapređenja infrastrukture ključno pitanje razvoja dvije države“, kazao je Marković.

Zvizdić se zahvalio na prijemu predstavnicima crnogorske Vlade i istakao da dvije zemlje nastavljaju da sarađuju na polju razvijanja dobrih odnosa.

„Cilj ove posjete upravo i jeste dalji razvoj regionalne saradnje, ali ovaj put kroz drugačiju komunikaciju i dijalog koju smatamo ključnim  instrumentima za rješavanje svih otvorenih pitanja i za definisanje projekata koji će značiti dalji ekonomski razvoj naše dvije države, ukupnog regiona i kreiranje dalje evropske perspektive BiH i Crne Gore“, kazao je Zvizdić.

Poručio je da je zajednička ocjena da treba valorizovati sve potencijale koje posjeduje dvije države.

„Ono što smo zajednički konstatovali jeste da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju nekoliko zajedničkih zadataka koji nas očekuju u budućnosti. Prvi je pronalazak najmanjeg zajedničkog sadržaoca, a nakon toga je valorizacija naših ekonomskih potencijala koje treba da stavimo ne samo u funkciju razvoja naših država, već i razvoja ukupnog regiona“, kazao je Zvizdić.

Ponovio je da je najvažniji vanjsko-politički cilj BiH ulazak EU.

„Kada govorimo o evroatlantskim integracijama, moram reći da je najvažniji vanjsko-politički cilj BiH članstvo u EU, a to predstavlja ključni sadržalac svih zemalja u regionu. U tom smislu, BiH je značajno dinamizirala svoj put i svakako očekujemo i dalji razvoj na prometu znanja i iskustava iz evropske agende koju je Crna Gora već prošla, a koja narednih godina čeka BiH. Mi u BiH u ovom trenutku nemamo puni konsenzus za članstvo u NATO. Imamo konsenzus za naredni korak u tom smjeru, a to je aktivacija MAP-a. Članstvo u EU i NATO za nas znače mir i stabilnost“, istakao je Zvizdić.

Poručio je i da je razgovaran o održavanju zajedničke sjednice dviju Vlada u BiH, na kojima bi bili potpisani memorandumi.

Tokom boravka u Podgorici i Zvizdić se, osim sa Markovićem, susreo i sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Za večeras je planirana posjeta Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније