Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

20. 02. 2017. 13:36 >> 13:17

DARMANOVIĆ - MIKSER

Velika očekivanja od estonskog predsjedavanja

Crna Gora ima velika očekivanja od estonskog predsjedavanja Evropskom unijom i nadamo se da ćemo u tom periodu otvoriti nova poglavlja, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, nakon sastanka sa estonskim kolegom Svenom Mikserom, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Nakon susreta dvojice šefova diplomatija, saošteno je da dvije zemlje imaju veoma bliske odnose.

Darmanović je rekao da dvije zemlje vežu prijatne uspomene.

"Estonija je, naime, prva zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorim nakon obnavljanja nezavisnosti 2006. godine, prava koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU 2007. godine i među prvim zemljama koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u", rekao je Darmanović.

Kazao je da dvije zemlje sarađuju u oblasti odbrane, a nada se proširenju saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede i pravosuđa.

"Vjerujemo da može doći i do intenzivnije saradnje među našim univerzitetima. Imamo velika očekivanja od estonskog predsjedavanja EU-om. Nadamo se da ćemo otvoriti nova poglavlja, a neka privremeno zatvoriti. Estonija može da bude, ne samo pouzdan partner već i dobar primjer. Ona takođe dijeli i globalne bezbjednosne izazove sa kojima se i mi suočavamo", naglasio je Darmanović.

Ministar vanjskih poslova Estonije je kazao da njegova zemlja podržava proširenje EU-a i NATO-a i podsjetio da će Estonija preuzeti predsjedavanje EU-om u drugoj polovini godine.

"Podržavamo Evropu kao cjelokupnu i slobodnu, i smatramo da je pravo svake nacije da bira savez kojem želi da pripada. Prvi smo podržali crnogorski pristup NATO-u i nadamo se da ćete ubrzo preći ciljnu liniju i postati punopravna članica. Nadamo se da ćete tokom našeg predsjedavanja EU-om otvoriti nova i zatvoriti određena poglavlja. Nadamo se takođe da EU sa svoje strane neće odlagati sprovođenje nekih reformi. Sada nije lako biti u EU, jer narednog mjeseca očekujemo pregovore o Bregzitu. Nadamo se da ti događaji neće baciti sjenku na naše predsjedavanje i zemlje koje žele da postanu članice. Premda smo male države, ima mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo", poručio je Sven Mikser.

Mikser se ranije danas sastao sa ministrom za evropske poslove Crne Gore Aleksandrom Andrijom Pejovićem, a sastaće se i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније