Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

04. 09. 2017. 08:06 >> 07:36
14

NA BALKANU

Gjenero: Beograd sprovodi rusku politiku

Deklaracija o očuvanju srpske nacije je velika geopolitička usluga Rusiji na Balkanu kako bi se povećao srpski, odnosno ruski uticaj na region, rekao je za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Gjenero.

Ističe da ovaj dokument neće donijeti ništa dobro ni jednoj od zemalja regiona.

Deklaracija o očuvanju srpske nacije biće predstavljena u parlamentima Srbije i Republike Srpske u novembru, saopštili su u subotu državni vrh Srbije i Republike Srpske nakon sastanka u Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, saopštili su da je formiran tim za pisanje Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda.

Gjenero kaže da Beograd ovakvim akcijama permanentno hoda po rubu noža i ide na ruku Rusiji, kojoj je jedini cilj destabilizacija regiona.

"Ovo je u stvari nastavak onoga o čemu je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov govorio početkom godine u Beogradu, o stvaranju četiri neutralne država koje bi bile pod srpskim, odnosno pod ruskim uticajem. To se odnosilo na Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Onda svima postaje jasna priča o povlačenju ambasadora Srbije iz Skoplja, jer se u stvari svim silama želi zaustaviti ulazak Makedonije u NATO. To je pokušaj vlade u Beogradu da uspostavi svojevrsne asimetrične odnose na Balkanu pod plaštom Rusije", kaže Gjenero.

On objašnjava da ova deklaracija ne može na bilo koji način destabilizovati Crnu Goru.

"Crna Gora je ovdje u najboljoj poziciji, jer je  stabilna država i članica Alijanse, ali Bosna i Hercegovina i Makedonija to još uvijek nijesu i prijeti im velika opasnost od ovakvih akcija. Još opasnije je to što tu prijetnju ne prepoznaju ni političari u Briselu, niti političari u Sloveniji i Hrvatskoj", kaže Gjenero.

Komentarišući najavu da bi u timu za pisanje deklaracije mogli biti političari iz Crne Gore koji se sumnjiče za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine, Gjenero kaže da to dokazuje da se polako parčići ruske slagalice u regionu naziru.

"Sve je to dio opasne ruske igre, čijih dometa Brisel još nije svjestan", kaže Gjenero.  

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније