Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

17. 10. 2017. 15:20 >> 20:25
6

MARKOVIĆ U SKOPLJU

Z. Balkanu potrebna nova vrijednost

Zapadnom Balkanu je potrebno stvaranje nove vrijednosti, jače međusobne veze i hrabro donošenje odluke, poručio je premijer Duško Marković, tokom Samita 100 u Skoplju.

Na Samitu 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope, Markovićučestvuje zajedno sa premijerima Republike Makedonije Zoranom Zaevim, Albanije Edijem Ramom i predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

„Najveći izazov je danas stvarati novu vrijednost. Moja Vlada je posvećena politikama koje stvaraju razvoj i novu vrijednost“, rekao je Marković govoreći na Samitu čija je tema „Novi dogovor za novo vrijeme: Može li Region da se takmiči u globalnom miljeu“

Govoreći o potrebi boljeg povezivanja unutar našeg regiona premijer Marković je rekao da živimo jedni pored drugih ali da teško dolazimo jedni do drugih.

„Denis (Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH) je stigao u Skoplje preko Istanbula“, rekao je premijer Marković ističući da je u našem regionu potrebno razviti infrastrukturu.

Premijer je posebno istakao važnost skupova poput današnjeg u Skoplju.

„Ovakvi skupovi i sugestije koje dolaze od poslovne zajednice kroz posebno fokusirane teme su najbolji pristup i najbolja podrška odgovornim vladama da mijenjaju stanje i da obezbijede kvalitetniju valorizaciju sopstvenih resursa“, rekao je  Marković.

On je ukazao na još jedan problem:

„Vlade su spremne da prihvate vaše sugestije, ali nije samo u vladama koje su spremne da privhate odluke poslovne zajednice. Problem je u našim administracijama. Tu su potrebne reforme“, naveo je Marković.

Marković je zaključio izlaganje na Samitu ocjenom da region Zapadnog Balkana i svaka zemlja unutar tog regiona više nema dilemu u kojem strateškom pravcu treba ići.

"To je zapadni sistem vrijednosti“, rekao je Marković dodajući da ta činjenica definiše naše ključne reforme i da će, ako ne budemo imali dilema, rezultat doći bez potrebe da se zemlje regiona međusobno takmiče.

Intenzivni susreti najbolji način da ostvarimo zajednički cilj: miran i prosperitetan život naših građana

Direktni razgovori i intenzivni susreti lidera država regiona najbolji su način da izbjegnemo nerazumijevanja, da ojačamo međusobno povjerenje, i na kraju – da ostvarimo ključni zajednički cilj, a to je miran i prosperitetan život svih naših građana, kazao je premijer Duško Marković nakon Samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope u Skoplju, na kome su danas, pored Markovića, učestvovali makedonski, albanski i premijer BiH, Zoran Zaev, Edi Rama i Denis Zvizdić.

Marković je kazao kako je uvjeren da je i ovaj samit potvrda napretka sveukupnih odnosa u regionu Zapadnog Balkana.

"Danas smo ovdje četvorica premijera, i upravo smo se podsjetili da je samo tokom posljednjih šest mjeseci ovo već peti put zaredom da se mi sastajemo i srijećemo - i u Evropi, u Briselu ili Trstu, ali sve češće i u našem regionu – od Podgorice, preko Drača pa evo do Skoplja", kazao je crnogorski premijer.

On je ocijenio da je razmjena mišljenja i ideja sa jednim brojem uspješnih privrednika iz regiona bila vrlo korisna.

"Nadam se obostrano, a za mene sasvim sigurno. Ono na šta sam ja ukazao jeste opredjeljenje Vlade Crne Gore da snažno podrži strane investitore jer smo svjesni da bez njihovog novca, ali jos i više znanja i iskustva, ne mozemo ubrzati rast naše ekonomije", rekao je Marković na zajedničkoj pres konferenciji četiri premijera.

Marković je prenio da se sa kolegama saglasio da cio region ukupno, a i svaka zemlja pojedinačno, najveću korist od stranih investitora ima ako i njihove biznise uvežemo u regionalni okvir.

"Vjerujem da zaista napredujemo u dobrom pravcu i sa realnim optimizmom gledam na perspektive rasta naših ekonomija, takođe i na evropsku i evroatlansku perspektivu svih aspiranata na članstvo u NATO i Evropsku uniju iz regiona, čemu će Crna Gora davati i dalje snažnu podršku“, zaključio je Marković.

Domaćin Zoran Zaev je istakao da je na Samitu izražena snažna podrška privrednicima i poslovnoj zajednici cijelog regiona, te da biznis sektor predstavlja značajan resurs u dostizanju standarda Evropske unije, kao i da su ovakve inicijative i susreti prilika da se mnogo uradi.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније