Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

26. 07. 2018. 16:15 >> 16:10

BRAJOVIĆ PORUČIO

U radnoj grupi bez ucijena i izgovora

Poslanički Klub DPS uputio je juče “Inicijativu o formiranju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na optimizaciji zakonodavnog i pratećeg okvira koji se odnosi na izborni proces”, saopštio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Brajović poručuje da niko više nije u prilici da ucijenjuje i traži izgovore za neučešće u unaprjeđenju izbornog ambijenta.

Šef parlamenta kaže da je Inicijativa o formiranju Radne grupe logičan je slijed redovne komunikacije i napora vladajuće većine da konkretnim mjerama radi na unaprjeđenju izbornog ambijenta i poklapa se sa njegovim, ranije iskazanim stavom da treba nastaviti rad na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva.

“Radna grupa će se u svom radu oslanjati na iskustva – uočene dobre prakse i izazove kroz izborne cikluse, kao i na izvještaj ODIHR-a o predsjedničkim izborima. Podsjećam da sam na godišnjem zasijedanju PS OEBS-a prije nekoliko nedjelja razgovarao sa direktorkom ODIHR-a Ingeborg Solrun Gisladotir, koja je konstatovala da je vidljiv napredak izbornog ambijenta u Crnoj Gori kao i namjera državnih organa naše zemlje da se sa time i nastavi, što, kako je rekla, nije slučaj u svim državama”, kaže Brajović.

Podsjeća da je direktorka ODIHR-a najavila predstavljanje izvještaja koji sadrži preporuke koje su za nas, mogu reći, i u svim prethodnim izvještajima bile veoma korisne.

“Dodao bih da smo i sa poslanicima Evropskog parlamenta prije desetak dana dogovorili da Skupština u narednom periodu utvrdi način da zajedničkim naporima poslanika doprinese daljoj demokratizaciji društva i unaprijeđenju izbornog procesa, što je navedeno u usvojenoj Deklaraciji”, saopštio je Brajović.

Nada se da će ovog puta odziv i doprinos svih političkih partija biti konstruktivan, jer svi tvrde da se zalažu za bolje izborne uslove i primjenu najbolje međunarodne prakse.

“Doprinos očekujem i od civilnog sektora. U međuvremenu, nakon izbornih ciklusa, svi smo nešto naučili i nadam se da ćemo raditi zajedno u relaksiranijoj atmosferi. Mislim da niko više nije u prilici da ucijenjuje i traži izgovore za neučešće u unaprjeđenju izbornog ambijenta. Radna grupa je prosto forma koja se pokazala dobrim strukturiranim rješenjem”, kazao je Brajović.

Što se vremenskih okvira tiče, predsjednik parlamenta očekuje da početkom jesenjeg zasijedanja Skupštine preciziraju učesnike i procedure rada tog tijela.

“Zalažem se za efikasan rad i lično ću učiniti sve da stvorim uslove i ambijent da se svako dobronamjeran i kompetentan osjeti dobrodošlim”, poručio je Brajović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније