Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

10. 10. 2018. 11:32 >> 12:51
143

MARKOVIĆ PORUČIO

Kaznićemo svakog ko ne ustane na himnu

Premijer Duško Marković poručio je da će svako ko ne ustane na intoniranje državne himne biti kažnjen, te da vlada najavljenim izmjenama i dopunama zakona štiti državne simbole, kao što to rade sve druge zemlje u regionu.

 

Namjera Vlade, kako je pojasnio, nije da prepada i strahom utjeruje poštovanje sopstvenoj državi, već da budemo "na nivou demokratskog i slobodnog društva".

"Ko neće da ustane na himnu moraće da plati kaznu. Nećemo ga tjerati da ustaje. I svaki put kada ne ustane platiće kaznu ako budemo u saznanju da nije ustajao", poručio je Marković, navodeći da naše zastave na državnim institucijama ne smiju biti prljave i pocijepane, a da se grb mora koristiti u skladu sa zakonom.

Odgovarajući na pitanje je li zakon primjenjiv u praksi ako, na primjer, dođe do kršenja na sportskim manifestacijama, Marković je odgovorio potvrdno.

"Zašto nije. Ko će to da prati? Svi će to da prate, svaka institucija koja ističe zastavu, svaki građanin koji voli ovu zemlju. Naravno i državni organi, inspekcijski organi. Koga prepoznamo na stadionu da nije ustao, ako ga identifikujemo podnijećemo prekršajnu prijavu. Nećemo voditi policijske snage da bismo natjerali nekoga da ustaje na himnu. ... To je ono što radi demokratsko društvo i demokratska zemlja", istakao je Marković i poručio da Vlada neće odustati od najavljenih zakonskih rješenja.
Pojašnjava da se zakonskim rješenjem štite državni simboli, te da "ne radimo ništa što ne rade drugi i u regionu".

"Kod nas je to prekršaj, a kod nekih drugih i krivično djelo. Ko god bio protiv - rješenje predloženog zakona ostaje", poručio je Marković obilazeći gradilište obilaznice u Golubovcima.

On je rekao da takva pristup slijede sve demokratske i ozbiljne države.

"Gotovo nema nijedne države na svijetu koja na takav način ne štiti svoje dostojanstvo i svoje deržavne simbole. Čudi me negativna kampanja u medijima", rekao je Marković.

Poručio je da nije riječ samo o zastavi, već i o grbu i himni, prema kojima se mora imati odnos kakav propisuje svaka odgovorna država. Navodi da se prema simbolima na sličan način ponašaju Srbija, BiH, Slovenija, Hrvatska.

"Čudi me ta vrsta otpora. Nije to samo otpor državi i interesima, nego i otpora vlasti. Vlast možete da kritikujete, predsjednika Vlade ne morate da volite, uradite sve da ga smijenite i promijenite, ali državu morate poštovati", poručio je Marković.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog izmjena i dopuna zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim se opštine i javne ustanove, obavezuju da viju državnu zastavu, dok će kazne za neustajanje na himnu iznositi od 300 do dvije hiljade eura.

 

Пратите нас на

Коментари143

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније