Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 08. 2013. 11:35 >> 11:35

STANDARDI

SNP hoće više žena u parlamentu

Poslanik SNP-a Snežana Jonica kazala je da će ta stranka opet predložiti da se pitanje srazmjerne zastupljenosti manje zastupljenog pola u izbornom zakonu uredi u skladu sa preporukama Venecijanske komisije (VK).

 

"Insistiraćemo da se u izborni zakon unesu norme koje smo predlagali više puta do sada, a koje se odnose na redosled na listi - da se u svaka tri kandidata na listi mora naći najmanje jedna žena, te da u slučaju kada prestane mandat poslaniku iz reda manje zastupljenog pola na njegovo mjesto dolazi prvi sljedeći poslanik iz reda manje zastupljenog pola", kazala je Jonica.

Tako će, kako je istakla, biti obezbijeđeno da na listama bude najmanje 33 odsto žena.

"Ali i da toliki procenat manje zastupljenog pola bude i nakon izbora u Parlamentu, te da se zamjenama poslanika taj procenat ne može smanjivati", rekla je Jonica.

Ona je podsjetila da je lider SNP-a Srđan Milić još 2008. bio predlagač izmjena izbornog zakona koje su se odnosile na uvođenje kvota na izbornim listama.

"Obećali smo da ćemo istrajati u toj inijativi i obezbjediti uvođenje kvota u izborni zakon i to smo i ostvarili izmjenama izbornog zakona 2011. Na taj način obezbjeđeno je da 30 odsto žena bude na svim izbornim listama. Međutim, prilikom usvajanja izmjena izbornog zakona u septembru 2011. nijesu nam prihvaćeni svi predlozi. Nije prihvaćen amandman SNP-a koji je proizilazio iz preporuka Venecijanske komisije i OEBS-a kojim se obezbjeđuje srazmjerna zastupljenost manje zastupljenog pola ne samo na izbornim listama već i u Skupštini Crne Gore i lokalnim parlamentima", poručila je Jonica.

Ona je istakla da se jedino prihvatanjem predloga SNP-a može obezbijediti da se više nikada ne ponove izborne liste, na kojima u prvih 10 kandidata nema nijedna žena.

Ona je podsjetila da u Sloveniji u parlamentu ima 32 odsto žena, u Srbiji 33%, Makedoniji 28%, Hrvatskoj 24%, te BiH 21%.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније