Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

29. 03. 2019. 19:00 >> 19:24
23

NSD U BEOGRADU

Mandić uručio orden Bećkoviću

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić uručio je orden "Marka Dakovića" akademiku Matiji Bećkoviću, na svečanoj sjednici Glavnog odbora NSD, koja je održana u Beogradu.

Tu nagradu Nova srpska demokratija ustanovila je prošle godine na "stogodišnjicu ujedinjenja Crne Gore i Srbije", a dodijeljena je prvi put.

Mandić je istakao da nije u pitanju običan dan, jer svečano okupljanje Glavnog odbora NSD u Beogradu i uručivanje nagrade Bećkoviću predstavlja veliku čast.

''Kakve su današnje okolnosti, najbolje pokazuje to što nas crnogorska vlast optužuje da smo vjerni Srbiji i srpskom narodu. Montenegrini su se oslobodili Njegoševe Crne Gore i etike Marka Miljanova. Ozloglašeni smo samo zato što pokazujemo da tradicija čojstva i junaštva i dalje punom snagom ispiriše nove generacije'', kazao je Mandić.

Za lidera Nove srpske demokratije, ''Marko Daković je bio vođa ujedinjenja Srbije i Crne Gore, uzorna figure naše istorije.''

''Nagrada je podsticaj da budemo dostojni njega i naših predaka. Želimo da ovim ordenom okitimo našeg najvećeg živog pjesnika Matiju Bećkovića. Glas Matije odjekuje decenijama Crnom Gorom. I svi ga razumiju. Svi pamte njehove bejsede i to je dokaz da je srpski jezik naša riznica. Nemamo pravo da se odreknemo svojih predaka po kojima je srpski narod prepoznatljiv'', kazao je Mandić.

Zahvaljujući na ordenu, Bećković je kazao da on predstavlja posebnu čast za njega.

''Ni ovakvog skupa, ni ovakve svečanosti, ni ovakvog mog događaja nije bilo do danas. Hvala svima koji su smogli snage da dođu u Beograd, a znaju da se moraju vratiti u Crnu Goru. Manje vas je tamo, nego ovamo. Ne znam ko me je više uvažio, ili braća koja su me prognala, ili ova koja su me odlikovala. Ja se u Crnoj Gori nijesam rodio, niti sam ikada bio dobrodošao. Svi znamo da bi nekom dosjetkom mogao da se dovučem i dopužem do Crne Gore. Koliko god su me istjerivali iz njihove Crne Gore, nijesu mogli iz moje. Praštao sam teže uvrede, pa ću i ovu. Srbi u Crnoj Gori okajavaju svoju narodnost i jezik, a svoj krst najviše okajava Srpska pravoslavna crkva. Oni koji nijesu Srbi ne libe se da poništavaju odluke svog naroda i svoje istorije. Namnožili su se oni koji Srbe ne vole, ali vole lokacije u Beogradu'', kazao je Bećković.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije istakao je da je Matija Bećković bio i ostao Rovčanin, po korijenu, jeziku i po pamćenju.

''Njegova sudbina je satkana u njegovom biću, njegovom životu. Matija nosi u sebi onaj apostolski i jevenđelski duh Svetog Save, cara Lazara i Vasilija Ostroškog. To su likovi koje on osvjetljava i koji njega osvjetljavaju, u svojim pričama'', kazao je Amfilohije.

Kako prenose mediji, sjednici su prisustvovali i vladika Joanikije, lider DNP Milan Knežević, Momir Bulatović, Srđan Đoković (otac Novaka Đokovića), Vojislav Koštunica, Andrija Jovićević, Miodrag Linta, Aleksandar Raković, Milo Lompar, Miodrag Daka Davidović, Gojko Đogo, Dejan Mirović, Miloš Ković, Miroje Jovanović, Vladimir Dobrosavljević, Dušan Radosavljević…

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније