Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ TVCG ]

15. 07. 2019. 15:52 >> 20:22
3

PENDAROVSKI ZABRINUT

Put ka EU spor i neizvjestan

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski očekuje da njegova država počne pregovore sa EU u oktobru. Navodi da su uradili sve što je od njih traženo i da je sada na potezu Unija.

Pendarovski, za Televiziju Crne Gore, kaže da nije zadovoljan kojom brzinom zemlje Zapadnog Balkana idu ka evropskoj porodici, naglasivši da Evropa mora da bude odlučnija po tom pitanju.

Sjeverne Makedonije je, kako kaže, njen predsjednik sto procentno saglasna sa Crnom Gorom kada je riječ o viziji regiona, posebno u dijelu evropske i evroatlantske budućnosti.

Iako je evropska perspektiva jedina alternativa, održiva i produktivna za cijeli region, predsjednika Sjeverne Makedonije brine što ona u posljednje vrijeme biva zamagljena, a put ka evropskoj porodici spor i neizvjestan.

“Ja se nadam da će to ići brže. Koja je to poruka za nas koji još nijesmo počeli sa pregovaranjem. Ako vi pregovarate sedam godina i još nema svjetla na kraju tunela, šta da ja kažem mojim građanima u Sjevernoj Makedoniji koliko će ovo trajati 15 - 20 godina”, navodi Pendarovski.

Iako se očekivalo da Sjevernog Makedonija i Albanija otvore pregovore sa EU prošlog mjeseca na sastanku čelnika u Luksemburgum odluka je odgođena, zbog, kako se moglo čuti podijeljenosti u Uniji oko tog pitanja.

“Sve što su tražili od nas sve smo ispunili, uključujući i teške kompromise i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala”, poručio je Pendarovski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije kaže da je veoma zadovoljan odnosima i saradnjom sa Crnom Gorom. Mnogo im znači i pomoć koju naša država, sada kao punopravna članica NATo-a nesebično daje Sjevernoj Makedoniji, koja će postati 30 članica Alijanse najvjerovatnije već početkom iduće godine.

Isidora Sekulić Šoć, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније