Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 02. 2013. 12:49 >> 12:47

ANALIZA

Vlada neće završiti mandat bez nove koalicije u Podgorici

Crnogorska Vlada neće do kraja završiti mandat, ukoliko se ne formira koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) u Podgorici, smatra analitičar Zlatko Vujović.

Vujović je ocijenio da bi ,u tom slučaju, na narednim parlamentarnim izborima, DPS i SDP nastupile samostalno.

“Ne vjerujem da brzo može doći do vanrednih parlamentarnih izbora, sudeći prema dosadašnjim odnosima između dvije partije, ali bi bilo realno očekivati, ako ne dođe do nekih radikalnih promjena, prije svega do formiranja nove zajedničke koalicije u Podgorici, da Vlada ne završi pun mandat”, kazao je Vujović agenciji MINA.

Komentarišući odluku Ustavnog suda, koji je odbio žalbu SDP-a na predsjedničku kandidaturu Filipa Vujanovića, Vujović je rekao da je SDP učešćem svog rukovodstva u tom procesu stavio do znanja da nema namjeru da se lako povuče.

“Odluka Ustavnog suda je mogla biti način da se SDP povuče iz same kampanje, odnosno iz ovog spora, sa obrazloženjem da su iscrpili sve pravne mogućnosti”, rekao je Vujović.

Međutim, kako je naveo, prve reakcije predstavnika SDP-a na odluku suda govore da je moguće očekivati da se sukob dodatno produbi, “odnosno da SDP i nije zainteresovan da se povuče”.

“Očigledno je da u ovom trenutku nije postignut kompromis, i da SDP smatra ovu situaciju kao moguću priliku da otkloni štetu koja je po partiju nastala usled njenog isključivanja iz lokalne vlasti u Podgorici”, precizirao je Vujović.

On smatra da sva dešavanja govore da tenzije u vladajućoj koaliciji rastu, i da jedno krilo DPS-a veoma snažno insistira na intenziviranju sukoba, “a stiče se utisak da upravo lider stranke Milo Đukanović pokušava da održi kakve takve redovne odnose sa SDP-om”.

On je ocijenio da je teško očekivati da će se SDP samo skloniti i dozvoliti DPS-u da bez problema pobijedi na predsjedničkim izborima.

Vujović je dodao da je očigledno da će narednih dana doći do pregovora između čelnika dvije partije ukoliko se, kako je kazao, želi izbjeći eskalacija koja bi vodila i početku raskida koalicije.

“Ukoliko se ne nađe neki kompromis za očekivati je eskalaciju koja će voditi doglednom razlazu koalicionih partnera”, kazao je Vujović.

On smatra da poslednja dešavanja treba gledati i kao početak kampanje za naredne lokalne izbore u Podgorici.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније