Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ RCG; Objavila: M.M ]

13. 01. 2020. 19:19 >> 19:18
1

AEM

"Izvještavanje medija iz Srbije kulminacija medijske propagande"

Mediji iz Srbije već izvjesno vrijeme, komentarišući prilike u Crnoj Gori, plasiraju veliki broj lažnih vijesti sa elementima govora mržnje, kažu sagovornici Radija Crne Gore. To je prepoznala i Agencija za elektronske medije koja je ocijenila da je izvještavanje medija iz Srbije o situaciji u Crnoj Gori kulminacija medijske propagande koja nije viđena na ovim prostorima. Najavljuju da će zbog neprimejrenih sadržaja, punih govora mržnje i diskriminacije narednih dana uptiti zahtjev Regulatornom tijelu za elektronske medije Srbije da preispitaju sporne sadržaje.

Novinari Radija Crne Gore, komentar su tražili od Regulatornog tijela za elektronske medije Srbije. Odgovor od njih, međutim, nijesu dobili.

Građani Podgorice koje su anketirali smatraju da je cilj plasiranja lažnih vijesti destabilizacija države.

“Cilj je sva ova situacija u Crnoj Gori, koja se dešava. Ovo je klasičan velikosrpski napad na Crnu Goru. Nijesam vjerovao da će to otići toliko daleko. Cilj je destabilizacija prilika u Crnoj Gori. Država mora odlučnije i jače da reaguje. Navikli smo već godinama na ono što nam plasiraju mediji, to je jedan klasičan bezobrazluk - blago rečeno..” 

Član izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije i novinar Vojislav Stevanović navodi da se izvještavanje srpskih medija o Crnoj Gori ne razlikuje od izvještavanja o unutrašnjim stvarima u Srbiji.

“Ovo je jedan nažalost tabloidni manir, koji se nije pojavio sada sa ovim slučajem u Crnoj Gori, već je to nešto što prati izvještavanje i kada su unutrašnje srpske prilike u pitanju. I to je ono što NUNS mora da ocijeni kao nešto što je neprofesionalno. I u Crnoj Gori imamo situaciju da su mediji polarizovani i da različito izvještavaju o dešavanjima“, navodi Stevanović. 

Nekadašnji predsjednik NUNS-a i novinar Vukašin Obradović je mišljenja da su mediji u Srbiji samo instrument političkih struktura.

Kampanja protiv Crne Gore, koristi se u predizborne svrhe, dodaje Obradović. Navodi i da je iz srpskih medija nemoguće doći do informacije što je suština problema u Crnoj Gori.

“Imate prije svega jednu propagandnu mašineriju, koja se zasniva na izvještavanju tabloida- pri tome u tabloide ubrajam i štampane i elektronske medije naklonjene vlasti u Srbiji. Oni na taj način pokušavaju da izvuku političke poene za aktuelnu vlast , podupirući međunacionalne i međuvjerske konflikte u Crnoj Gori , što je veoma opasno” , naglašava Obradović.

Redovni profesor beogradskog univerziteta, sociolog Ratko Božović navodi da je slika srpskih medija svojevrsni talog prošlosti koji su u službi aktuelnog režima.

“To je odlika jednog autoritarnog sistema vladavine ili autoritarnog podaništva, jer ovdje imamo podanike koji idu za vođom glavom bez obzira. Prema tome on je njihov supervizor, super ego. Sve to dolazi od stare ratne pričle koju smo mi imali 90-ih, sa elementima mržnje, netolerancije, poništavnja drugog i drugačijeg i velikog nacionalizma", smatra Božović.

Radio Crne Gore navodi da su novinari i kontaktirali neke od najrelevantnijih medija u Srbiji koji nijesu željeli da komentarišu navode o plasiranju lažnih vijesti sa elementima govora mržnje o Crnoj Gori u tamošnjim medijima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније