Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 05. 2020. 20:15 >> 21:13
5

VRIJEME POKAZALO

"Suverena Crna Gora najbolji izbor"

Političari različito ocjenjuju situaciju u Crnoj Gori tokom prethodnih 14 godina. Dok predstavnici vlasti smatraju da je ostvaren ozbiljan napredak, te da to ne vide samo oni koji to i ne žele da vide, u opoziciji smatraju da su taj period obilježile podjele i nedostatak demokratije.

U DPS-u smatraju da je ostvaren ozbiljan napredak koji se mjeri konkretnim pokazateljima - 2006. prosječna plata je bila 282 eura, danas je 515. Danas je prosječna penzija 289 eura, a prije 14 godina je iznosila 142.

"Udvostručili smo plate i penzije i poboljšali životni standard građana, lider u EU i Nato integracijama. Na žalost, još uvijek imamo dominantnu većinu koja nije spremna da se pomiri sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna, i ne samo to, nije spremna da uvaži dostignuća koja su postignuta", istakao je Andrija Nikolić (DPS).

Četrnaest godina kasnije pokazalo se da je suverena Crna Gora najbolji izbor.

"Sa samostalnošću se gradi, jača se institucija i jača se demokratija. Ekonomski rast, pojedina prava dobijaju zamah, ravnopravost ne postavlja upit u ovoj Crnoj Gori", kaže Genci Nimanbegu (FORCA).

Ipak, sve ovo govori da je urađeno puno, ali i da izazovi predstoje.

"Podjele mogu biti domaće i importovane. U ovom slucaju, neću definisati uzrok nastanka, one su evidentne i treba naći model za dijalog. Demokratija se gradi, svako ima odgovornpost i sve što treba učiniti da se jača demokratija treba iskoristiti. Mora jačati to da nam je država i sreća pojedinca bitnija od grupacije ili zajednice", poručio je Nimanbegu.

"Da vratimo dijalog u institucije, prije svega u Skupštini imamo vd stanje zbog nespremnesti političara da se dogovaraju dogovorom koji podrazumijeva dvotrećinsku podršku određenim rješenjima. Svi zajednički treba da se preispitamo gdje griješimo i na kojem je politička odgovornpost ako u Crnoj Gori danas jedan sudija za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić nije dostojan da bude član sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika", navodi Andrija Nikolić (DPS).

Suprotna svemu rečenom stiže ocjena iz najjačeg opozicionog saveza DF-a, u kojem smatraju da se država pokazala kao nestabilno društvo.

"Ja mislim da i najveći fanatici nisu zadovoljni. Od velikih obećanja nemamo ništa značajno. Samo da podsjetim građane da se javni dug u predhodnih 14 godina povećao 7 puta, a da je BDP porastao svega 2 puta", kaže Milutin Đukanović (DF).

Iz DF-a u osvrtu na 14 godina nezavisnosti i ocjena da vlast nije realizovala ono što je obećavala.

"Ovdje se vrši neprimjerena srpska kampanja. Ova vlast je uspjela da proizvede toliko podjela da su to Ginisovi rekordi. Nema djelatnosti gdje ne postoje podjele, od jezika do ekonomske i kulturne politike", nagalsio je Đukanović.

SDP je bila dio vlasti, danas dio opozicije, ali o ideji i sa te pozicije isto misle.

"Ideja je izdržala provjeru poslije raspada nama najdraže domovine.Nezavisna Crna Gora je bila najbolji razvojni projekat i najbolji politički projekat za Crnu Goru i ideja koja je dobila članstvo u Nato je najvitalnija ideja za 21. vijek. Ali sama ideja nije dovoljna, mi smo znali kada napravite kucu tad je treba ispuniti sadržajem. Odrađeno je dosta, ali vas tuga uhvati kada znate što je propušteno", ističe Ranko Krivokapić (SDP).

A propušteno je da se kuća napuni demokratijom i vladavinom prava. Umjesto toga puna je podjela.

"Dok je bilo parlamenta demokratija je rasla. Nije bila savršena, ali je rasla. Okupljali smo se više i to je pouka za sve da kada uništite instituciju neće biti nit uspjeha niti boljeg života građana", poručio je Krivokapić.

Ali biće izbora i već za koji mjesec građani će imati priliku da kažu da li su saglasni ili ne sa izrečenim političkim stavovima.

Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније