Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 09. 2020. 18:22 >> 21:05
2

SAVJET MUSLIMANSKOG NARODA CG

Zaustaviti šovinističko divljanje u Crnoj Gori

Savjet muslimanskog naroda Crne Gore apelovao je na predstavnike vlasti i opozicije i na evropske institucije da, kako su naveli iz te organizacije, stanu na kraj šovinističkim divljanjima u Crnoj Gori.

 

Podsjetimo, nepoznate osobe kamenovale su jutros prostorije Islamske zajednice u Pljevljima.

Iz Savjeta su kazali da ih ne zanimaju rezultati izbora u Crnoj Gori "jer mi nijesmo politička organizacija“.

„Ali svakako da ćemo na svaki demokratski način stati u zaštitu pripadnika našeg naroda kojima je ovih dana, posebno u opštinama na sjeveru Crne Gore, očigledno ugrožena životna egzistencija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Savjet poseban apel upućuje „ključnoj figuri ovog trenutka u Crnoj Gori, gospodinu Dritanu Abazoviću, i svima onima oko i iza njega, sa pitanjem da li je sloboda anarhija“.

Iz Savjeta su, u obraćanju Abazoviću, naveli da ovih dana crnogorski Muslimani ponovo spavaju sa pasošima ispod jastuka. „Ponovo smo akteri istrage poturica, ponovo se vraćaju bolna sjećanja na Štrpce, Bukovicu, Srebrenicu, Rožaje, Ulcinj, Tuzi, ponovo nam u ušima odzvanja marš sedmog bataljona, ponovo se prizivaju aveti prošlosti“.

„I vi na sve to, kao ključna figura svega ovoga, poručujete da se ostane doma, stvarajući još veći strah, jer ne osudiste kao demokrata šovinističke izjave mržnje koji odjekuju ovih dana Crnom Goru protiv našeg, ali i Vašeg naroda“, kazali su iz Savjeta.

Oni su poručili da ne vjeruju više “Mladićevim čokoladicama“ iz Srebrenice, nakon kojih je pobijeno hiljade nedužnih Muslimana.

„Ne vjerujemo priči o ubačenim Udbašima, jer je onda okupljeno desetine hiljada Udbaša na jednom mjestu, vjerujemo samo onome što vidimo sopstvenim očima, a to je ovih dana mnogo ružno i zastrašujuće“, kaže se u saopštenju Savjeta.

Oni su apelovali i na nevladin sektor koji, kako su kazali, još uvijek ćuti, da se uključi „i osudi sve ovo što se događa, isto onako kako su znali osuđivati eventualne pljačke i korupcije“.

„Apelujemo na međunarodne institucije da ne naprave grešku iz devedesetih, jer ovoga puta ćemo biti sigurni da nije greška nego namjera“, poručili su iz Savjeta.

Kako su naveli, u 21. vijeku, u jednoj demokratskoj državi, Muslimani doživljavaju da se od straha okreću na ulici da vide ko ide za njima, da se zaključavaju u svojim domovima, da ne daju djeci da izlaze iz kuća.

„Da sa strahom odlazimo na posao, jer se „stečena sloboda“ od nekih doživljava kao mogućnost da se vrijeđaju i ugrožavaju manjinski narodi“, dodaje se u saopštenju.

Iz Savjeta su poručili da je Muslimanima Crna Gora sveta zemlja.

„I domovina koju ne damo i koja je naša jedina, za koju ćemo se zalagati do posljednje mogućnosti kao zemlju multietničkog sklada i demokratije, u kojoj živimo djelivši dobro i zlo sa našom braćom i sestrama drugih nacija i vjera“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније