Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 10. 2013. 14:07 >> 15:54
6

PREMIJERSKI SAT

Đukanović: Stavili smo tačku na Snimak!

Premijer Milo Đukanović ponovio je da je što se DPS-a tiče stavljena tačka na aferu Snimak, te da niko ne može pobjeći od suda vremena.

 

 

On je, odgovarajući na pitanje lidera Pozitivne Darka Pajovića hoće li biti utvrđena politička odgovornost aktera afere "Snimak", te da li će pojedini članovi Vlade odgovarati zbog toga, rekao je da je od prvog dana saopštio kristalno jasan stav po tom pitanju.

"Kao jednoj od niza afera pokrenutih od strane dijela opozicije i njima naklonjenih medija. Afera je lansirana u cilju javnog suđenja DPS-u i u cilju da se smijeni vlast, kreirana od strane opozicije. Zbog interesa javnosti založio sam se da se sve razjasni. Nijedna od optužbi opozicije nije potkrijepljena dokazima na Anketnom odboru", kazao je Đukanović.

On je rekao da je znao da će biti dokazano da nema zloupotreba.

"Svi znamo da su predmet optužbe bili izneseni slobodni stavovi političara. Što se tiče utvrđivanja odgovornosti, po mom mišljenju parlamentarnom istragom je stavljena tačka na to", poručio je Đukanović.

Ne bježim od suda vremena

U više navrata, kako je rekao, apelovao je na nadležne da preduzmu sve neophodne radnje u cilju rasvjetljavanja Snimka.

"Kao premijer iskazivao sam povjerenje u sve grane vlasti. Pa i u ovom konkretnom slučaju", pojasnio je Đukanović.

Na to je Pajović je kazao da je neophodna politička odgovornost aktera Snimka, jer je riječ o poslaniku DPS-a.

"Ne stoji tvrdnja da je Anketni odbor uradio kompletan posao, to je bio tehnički izvještaj. Mnogo puta sam rekao, mnoge benefite vašeg načina rada danas upravo dijele oni sa vama (SDP)", kazao je Pajović, navodeći da nema ličnih stavova ako se zloupotrebljava dodjela kredita i ako se zloupotrebljava Zavod za zapošljavanje.

Na konstataciju Pajovića da će mu suditi vrijeme, Đukanović je rekao da ne bježi od suda vremena.

Što se tiče Anketnog odbora, Đukanović je rekao da će ostati na nepomirljivim razlikama. Podsjetio je da je pet sati sjedio na sjednici Anketnog odbora na kojoj su se čuli svi argumenti.

"Što se nas tiče politički proces je završren. Ne postoji autoritet domaći ili strani koji će naložiti da se diferenciramo unutar partije. Nama će suditi javnost na izborima", poručio je Đukanović.

Na pitanje šefa kluba poslanika SDP-a Borislava Banovića, koji je tražio informaciju o koracima koje preduzima Vlada u procesu pridruživanja NATO-u, te koji su dalji koraci u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, modernizacije crnogorskih oružanih snaga i ukazivanju javnosti na važnost na članstvo u NATO, Đukanović je rekao da napore doživljava kao preduslove za unapređenju života građana.

Postoji politička volja za članstvo u NATO

Članstvo u NATO je prioritet kojem smo posvećeni", rekao je Đukanović, navodeći da je to važno i sa aspekta ekonomskog razvoja Crne Gore, jer stvaramo sliku pouzdanog partnera. 

Đukanović je rekao da u Crnoj Gori nedvosmisleno postoji politička volja za ulazak u NATO alijansu. Smatra da je ključno pitanje ono koje se odnosi na kapacitet. Ti su kapaciteti, kako je kazao, obezbijedili da ovim tempom idemo prema alijansi. On je poručio da ulazak u NATO zavisi od nas, ali i od toga da li će pitanje proširenja biti na dnevnom redu predstojećeg Samita.

Banović je, međutim, istakao da "ipak možemo uraditi više".

"Ako stvarno svi dijelimo to opredjeljenje, jer postoji sumnja da možda mi nijesmo još uvijek načisto sami sa sobom oko članstva u NATO”, rekao je Banović.

Odgovarajući na pitanje lidera SNP-a Srđana Milića zašto Vlada nije realizovala ni jedan od zaključaka parlamenta vezanih za KAP, premijer Đukanović je rekao da je fabrika i prije privatizacije bila u dugovima, te da je privatizacija bilo najbolje rješenje koje je Vlada učinila.

Kazao je i da je usljed krize KAP zapao u finansijske probleme.

"Vlada je imala i ima stav u pogledu budućnosti KAP-a", poručio je Đukanović, navodeći da očekuje da iz KAP-a dobije broj radnika koji je dovoljan za proces proizvodnje nakon restrukturiranja.

Ugovor o poravnanju nije bio štetan

On je istakao da se ne slaže se konstatacijom Milića da je ugovor o poravnanju štetan.

"Nakon donošenja zaključaka u Skupštini, Vlada je predano radila na preuzimanju akcija od CEAC-a. Zaključeno je da je arbitražni postupak preskup i dugotrajan. Vlada je zato predložila parlamentu da ona preuzme akcije. Naše mišljenje je i danas da su vladini zaključci najbolji i oni bi donijeli strateškog partnera fabrici. Vlada je predložila model i rješenje, a uspjeh KAP-a je upitan jer zaključci vlade nijesu usvojeni”, ocijenio je Đukanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније