Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 11. 2020. 18:24   >>  18:23 2

KOPRIVICA

Poslovnikom se ne smije kažnjavati drugačije političko opredjeljenje

Poslovnikom Skupštine Crne Gore ne smije se kažnjavati drugačije političko opredjeljenje i ponašanje, kao što je to bio slučaj u ranijem periodu, kazao je Momo Koprivica, koodrinator Radne grupe za izradu izmjena i dopuna Poslovnika, koja je danas održala prvu sjednicu.

 

"Poslovnik treba da služi kao okvir za organizaciju rada, za jednu živu diskusiju i da imamo tolerantan odnos prema drugom i drugačijem mišljenju. Tu smo da unaprijedimo demokratski princip parlamenta, kao što unapređujemo i efikasnost u njegovom radu", poručio je Koprivica.

Skupštinska Radna grupa utvrdila je metodologiju rada u budućem periodu. Koprivica je kazao da se današnja diskusija članova tog skupštinskog tijela odvijala u konstruktivnoj atmosferi.

"Siguran sam da ćemo u propisanom roku efikasnosno izvršiti rad i doprinijeti podizanju efikasnosti Skupštine", rekao je Koprivica, podsjećajući da je Kolegijum Skupštine na sjednici 4. novembra dobio zaključako formiranju Radne grupe čiji su članovi Jovan Vučurović, Branka Bošnjak, Dragan Vukić, Miloš Konatar, Marta Šćepanović, Ervin Ibrahimović, Boris Mugoša i Raško Konjević.

On je rekao da je na sjednici utvrđeno da sekretari odbora do petka dostave predloge, zapažanja u vezi primjene Poslovnika u praksi.

"Utvrđeni su i termini rada utorkom i četvrkom u 11 sati. Takođe, obavezani su predsjednici poslaničkih klubova da dostave predloge izmjena i dopuna Poslovnika do ponedjeljka kako bi se prije naredne sjednice članocvi radne grupe upoznali sa predlozima i donijeli zaključke. Iako je rok kratak, siguran sam da ćemo efikasno obaviti zadatak", naglasio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, Poslovnik ne samo da postavlja jedan okvir organizacije i rada, već određuje i mjesto parlamenta u političkom životu u pravnom poretku Crne Gore.

"On je sistemski okvir rada, funkcije parlamenta kako bi se vratio njegov ugled. Kroz izradu Poslovnika treba da gradimo i etiku predstavničke vladavine, a to je ona svijest svakog od nas poslanika da radimo u javnom, a ne privatnom interesu i da ostvarujemo šire društvene funkcije", kazao je on.

Koprivica je dodao i da su se članovi Radnog tima saglasili da je potrebno jačati kontrolnu ulogu parlamenta, kako bi bila vlast pred kojom se polažu računi.

"Na taj način ćemo jačati osnovne institute parlamentarne demokratije, ali i doprinostiti nostvarivanju vladavine prava", zaključio je Koprivica. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније