Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

10. 12. 2020. 06:58 >> 06:58
19

RAKOVIĆ OCIJENIO

"Vlada u CG treća srpska u regionu"

Istoričar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta "Srpski svet" Aleksandar Raković ocijenio je u emisiji "Jutro" na TV Prva da je formiranje Vlade Zdravka Krivokapića velika pobjeda srpskog naroda, jer je formirana, kako je kazao, nakon Beograda i Banjaluke i treća srpska vlada u regionu.

On je, kako je prenijela Pobjeda, iznio podatak da je od 13 članova Krivokapićevog kabineta – njih osmoro Srbi.

"Imovina Srpske pravoslavne crkve biće bezbjedna jer se planiraju izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti. To je velika pobjeda u Crnoj Gori u prvom redu srpskog naroda. S tim u vezi, red je da čestitamo novom premijeru Zdravku Krivokapiću i njegovoj Vladi. U toj vladi ima osam Srba od 13 članova što znači da smo, pored Vlade u Beogradu i Vlade u Banjaluci, dobili srpsku vladu u Podgorici", rekao je Raković.

On je, međutim, rekao da nije zadovoljan Krivokapićevom izjavom da Crna Gora nije srpska država, koju je premijer izrekao nakon što je položio zakletvu.

Srpski istoričar je podsjetio na raniju izjavu Krivokapića koji je govorio o Srbiji i Crnoj Gori kao o dvije srpske države citirajući stihove kralja Nikole.

"Krivokapić bi morao da malo više vodi računa kada kaže da Crna Gora nije srpska država jer ga sami događaji demantuju. Narod je razdragano slavio novu vladu upravo zbog toga što je Crna Gora – srpska država. I to istorijska srpska država kako je i sam rekao, pa porekao", naveo je Raković, kritikujući Krivokapića zbog povlačenja svoje ranije izjave.

"Krivokapić to nije trebalo da porekne jer je u pitanju istorijska srpska država. Defanzivan stav nikada nije dobar i nećemo sada valjda doći u situaciju, nakon što smo odbranili srpske svetinje u Crnoj Gori, da sada branimo i srpski identitet u Crnoj Gori. Dakle, pratićemo te izjave, veoma smo srećni što je Đukanovićev režim pao, ali vodićemo računa. Pitamo se poslije ove izjave Krivokapića da li je srpski narod u Crnoj Gori do kraja zaštićen", upozorio je Raković.

Srpski istoričar je, međutim, zaprijetio da bi Srbija trebalo da uslovi Krivokapića – kao što Bugarska uslovljava Sjevernu Makedoniju – u slučaju da nastavi da govori da Crna Gora nije srpska država.

"Mi treba da ih uslovljavamo kako to rade Bugari. Mi treba da uslovljavamo i premijera Krivokapića ako to ne bude incident, to što je rekao da Crna Gora nije srpska država već to postane pravilo", zaključio je Raković.

Podsjetimo, Bugarska je blokirala otvaranje pristupnih pregovora EU i Skoplja jer Sjeverna Makedonija insistira na makedonskom identitetu i jeziku.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније