Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: rtcg.me ]

16. 12. 2020. 09:13 >> 16:57
7

MAROVIĆ

Crna Gora da krene s konkretnim rezultatima

Izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović kazala je da je proces evropskih integracija Crne Gore dosta dugo u fazi zaleđenosti, te da bi sada trebalo krenuti sa konkretnim rezultatima.

Komentarišući prvu posjetu premijera Zdravka Krivokapića Briselu, te moguće zahtjeve koji bi Crnoj Gori bili ispostavljeni od strane Brisela, Marović je u Jutarnjem programu TVCG kazala da je EU već isporučila svoje zahtjeve.

"Dugo se vrtimo u tom krugu zahtjeva, da unaprijedimo vladavinu prava, da ispunimo mjerila koja se odnose na poglavlja 23 i 24. Ono što bi možda moglo biti pokrenuto na sastanka je kako će nova metodologija za proširenje biti primijenjena na slučaju Crne Gore, budući da smo prihvatili novu metodologiju u maju, a još čekamo taj novi pregovarački okvir", kazala je Marović.

Ona smatra i da nema razloga da se odugovlači s primjenom nove metodologije.

"U njoj imamo elemente koji će biti korisni za Crnu Goru u vidu sankcija i podsticaja za postignute rezultate, što bi moglo da ubrza proces EU integracija. Mislim da je potreban određen podsticaj, jer je u Crnoj Gori dosta dugo sam proces u fazi zaleđenosti. Sada bi trebalo krenuti sa konkretnim rezultatima", smatra Marović.

Insistiranje na poglavljima 23 i 24, podsjeća, aktuelno je od samog početka pregovora.

"Vladavina prava ostaje prioritetna, ostaje da se insistira da dobijemo konkretne rezultate kako bi bilo lakše mjeriti šta je postignuto. O očekivanju kada bi Crna Gora mogla da postane članica EU, to ne zavisi samo od nas. Poruke koje čujemo iz Brisela su ohrabrujuće, ali ono što se dešava između Bugarske i Sjeverne Makedonije nije dobra poruka za cijeli region", istakla je ona.

Na Crnoj Gori je, kako je kazala, da jasno pokaže svoju odlučnost i volju da se izbori sa gorućim problemima, i da pošalje poruku da EU na pravi način vrednuje ono što je učinjeno na terenu.

Najvažnija poruka iz Brisela je, kaže, ta da je premijer uspio da se sastane sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Mislim da nije ništa sporno u porukama koje smo čuli nakon sastanka. Koliko sam uspjela da vidim te poruke su pozdravljene i od bivšeg premijera Duška Markovića. To je nešto u skladu sa dosadašnjim spoljno-političkim prioritetima Crne Gore, i to je nešto što je važno da zadržimo i ubuduće", zaključila je Marović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније