Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 03. 2021. 15:48 >> 17:38
13

REAKCIJE IZ OPOZICIJE

"VK udarila politički šamar, blamaža vlasti"

Opozicione partije pozdravile su odluku Venecijanske komisije da usvoji negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde Vladimir Leposavić.

U zvaničnom Mišljenju, Venecijanska komisija je saopštila da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata. Oni podsjećaju da pravne reforme ne treba usvajati u žurbi i u odsustvu istinskih hitnih razloga.

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) su ocijenili da je negativno mišljenje Venecijanske komisije nova međunarodna blamaža aktuelne vlasti.

"Negativno mišljenje Venecijanske komisije o izmjenama tužilačkih zakona i stav ovog međunarodnog tijela da je na djelu zloupotreba zakonskih ovlašćenja, i podrivanje pravne sigurnosti predstavljaju oštru opomenu ovoj vlasti, da svojim revanšističkim potezima sve više udaljavaju Crnu Goru od evropske agende", saopšteno je iz DPS-a.

Naveli su da se namjera vladajuće većine da uvede politiku u pravosudni sistem, i sa pozicija vlasti optužuje i presuđuje, kosi se sa svim evropskim i civilizacijskim standardima.

"Takođe, ovakav epilog pokušaja nasilne promjene tužilačkih zakona i prilagođavanja ove institucije revanšističkim potrebama Demokratskog fronta i drugih učesnika u vlasti, na direktan način je razotkrio da Vlada i nova parlamentarna većina elementarno ne poznaju pravne propise Evropske unije", ističu iz DPS-a.

Oni očekuju seriju pokušaja da se pobjegne od odgovornosti.

"Prvi je to pokušao da uradi Dritan Abazović kada je, prije neki dan, evropskim poslanicima objašnjavao da on i Vlada nemaju nikakve veze sa spornim predlozima izmjena zakona, već da su poslanici predlagači?! Abazović je samo zaboravio da kaže da su među tim poslanicima bili i oni koji pripadaju njegovoj stranci a da je i on lično podržao ovaj pokušaj revanšizma uvijen u nelegalne izmjene zakona", piše u saopštenju.

Iz DPS-a podsjećaju da je ta partija tokom prethodnih mjeseci više puta navodio da bi ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva dovelo do totalne anarhije u pravnom sistemu, a što su danas, kako su istakli, i eksperti Venecijanske komisije jasno i saopštili.

"DPS očekuje da ove izmjene tužilačkih zakona hitno budu povučene iz skupštinske procedure i da se pravni sistem Crne Gore ne zloupotrijebljava prema revanšističkim prohtjevima i potrebama raznih subjekata u aktuelnoj vlasti. Svaki drugi ishod ozbiljno bi ugrozio pravnu državu ali i evropski put Crne Gore", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

BS: Bez društvenog konsenzusa nema usvajanja tužilačkih zakona

"Odluka Venecijanske komisije da usvoji negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, potvrda je prethodnog stava Bošnjačke stranke da bez širokog društvenog konsenzusa i saglasnosti sa evropskim partnerima, nema usvajanja tužilačkih zakona. Pozdravljamo ovakvu odluku Venecijanske komisije, koja je i jedina očekivana za nas u Bošnjačkoj stranci, s obzirom da je procedura o zakonima o tužilaštvu bila planirana suprotno demokratskim principima, uz izostanak društvenog dijaloga", saošteno je iz Bošnjačke strane (BS).

Oni su naglasili stav Venecijanske komisije da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata.

"Vjerujemo da je nakon jasne poruke koja je prethodno poslata iz Brisela, da bi usvajanje ovakvih zakona bio korak unazad u reformama Crne Gore, poruka od Venecijanske komisije dovoljna da parlamentarna većina shvati važnost dijaloga, neophodnosti široke javne rasprave i postizanje što većeg konsenzusa svih društvenih činilaca o ovako važnim pitanjima", navodi se u saopštenju BS-.

Šehović: Politički šamar Vladi

Venecijanska komisija je davanjem negativnog mišljenja na tužilačke zakone udarila snažan politički šamar Vladi i cjelokupnoj parlamentarnoj većini, šaljući im jasnu poruku da neće dozvoliti razgradnju institucija pod nevještim izgovorom uklanjanja poluga prethodne vlasti, saopštio je poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović.

"Ukoliko vlast želi da krene evropskim a ne ravnogorskim putem, koji im je do sada bio bliži, nužan je dijalog vlasti i opozicije, uz posredovanje Evropske unije, u funkciji rješavanja brojnih otvorenih pitanja, jer je sada jasno da nema zaobilaženja ustavnih mehanizama i potrebne dvotrećinske većine", kazao je Šehović na Tviteru.

Vuksanović Stanković: Leposavić doživio debakl

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić doživio je debakl oko tužilačkih zakona i sada je jasno zašto nije poslao Zakon o slobodi vjeroispovjesti na mišljenje Venecijanskoj komisiji, kazala je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković.

"Možda je najbolji pravnik u crkvi, a kakav je među kolegama vidjelo se danas", navela je Vuksanović Stanković na Tviteru.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović saopštio je da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović treba da izaberu – ili sa Demokratskim frontom ili sa Evropskom unijom.

Vujović je na Tviteru istakao da je Venecijanska komisija upozorila vlast da poštuje Ustav, jer je on sidro građanske i evropske Crne Gore.

"Promjene u pravosuđu su nužne, ali ne komesarsko-revolucionarnim metodama već kroz dijalog i poštovanje Ustava i evropskih standarda", dodao je on.

LP: Mišljenje VK ogolilo cilj Vlade

Mišljenje Venecijanske komisije potvrdilo je da su prijedlozi zakona o tužilaštvu retrogradni i štetni za državu i za dalju demokratizaciju društva, saopštla je Liberalna partija (LP).

"Već dugo vremena upozoravamo na pogubnost politike ove Vlade koja bez ikakvog rezona i osnova rovari po državi i urušava sva dostignuća Crne Gore od obnove nezavisnosti. Tako su i setom socio-ekonomskih zakona, koje su brzo zaboravili, pokušali da prikriju skandal pokušaja stavljanja tužilaštva pod partijsku kontrolu DF i URA. Postavlja se pitanje po čijoj naredbi, za čiji interes ili od kakvog straha su lideri ove Vlade, DF i URA bili spremni da u tolikoj žurbi dovedu u pitanje put Crne Gore ka EU i uruše sve demokratske i evropske principe? ", navode iz LP.

Patriotsko komitski savez saopštio je da je za njih mišljenje Venecijasnke komisije očekivano.

"Valjda je jasno da bivši pravni savjetnik SPC Leposavić nije mogao kao ministar biti drugačiji, pa ni po pitanju tužilaštva, kao organa vlasti kojeg njegovi apostoli ne kontrolišu. Želeći da pod svoju šapu stave i tužilaštvo i da u izboru tužilačkog savjeta prednost ima politika nad strukom, apostoli su popili politički šamar od institucije koja je neprikosnovena u Evropi", saopštio je PKS.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније