Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Сањин Вешовић [ Radio Crne Gore ]

06. 10. 2023. 07:35 >> 07:39
1

DANAS PRED VK

Jonica: Neke odredbe Zakona o Vladi u suprotnosti s Ustavom

Venecijanska komisija izjasniće se o Nacrtu zakona o Vladi na sjednici koja počinje danas. Na osnovu teksta Zakona koji je dostupan na Internetu, pravnica Snežana Jonica navodi da su neke odredbe u suprotnosti s Ustavom. Nikola Mirković iz Centra za građansko obrazovanje smatra da je ova verzija zakona bolja je od prethodnih, ali nije na odgovarajućem nivou.

„CGO je naglasio da je Crnoj Gori potrebna manja, racionalnija i efikasnija vlada. Preporuke su da se broj potpredsjednika ograniči na jednog, da pozicije ministara bez portfelja budu eliminisane, a da broj državnih sekretara takođe bude ograničen na jednog po ministarstvu“, pojašnjava Mirković za Radio Crne Gore.

Mirković kaže da još neki segmenti zakonskog teksta moraju biti precizirani.

„Kao što su odnos vlade sa skupštinom, obaveze vlade prema skupštini i sastav i uloga kabineta vlade čiji bi dio, po našem mišljenju, trebalo da bude i glavni pregovarač s Evropskom unijom“, navodi Mirković.

Iako je pozitivno to što će Crna Gora prvi put od uvođenja višepartizma dobiti Zakon o vladi, pravnica Snežana Jonica za Radio CG ocjenjuje da će nacrt morati da se doradi. Na osnovu teksta Zakona koji je dostupan na Internetu, Jonica navodi da su neke odredbe u suprotnosti s Ustavom.

„Ograničenje vremena mandataru da mora da predloži sastav vlade u roku od 30 dana od kada mu se povjeri mandat. Ako znamo da Ustav daje 90 dana za izbor vlade, onda smatram da navedene odredbe Zakona nijesu pravilne niti odgovarajuće“, pojašnjava Jonica.

Postoje i dobra rješenja u nacrtu ovog zakona, ističe Jonica, a jedno od njih je regulisanje nadležnosti vlade u tehničkom mandatu.

„I zbog činjenice da sada imamo tu situaciju i da vlada u tehničkom mandatu radi sve poslove, iako je praksa u regionu da takva izvršna vlast obavlja samo tekuće obaveze“, kaže Jonica.

Podsjećamo, Nacrt zakona o Vladi upućen je Venecijanskoj komisiji u julu ove godine. Ministar javne uprave Maraš Dukaj ranije je saopštio da se nada da će do kraja oktobra zakon biti i pred crnogorskim poslanicima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније