Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

10. 05. 2021. 17:40 >> 18:22
3

VK

"Osigurati da Tužilački savjet ne bude politizovan"

Venecijanska komisija (VK) je, u novom mišljenju o izmjenama tužilačkih zakona, ocijenila da je neophodno osigurati da Tužilački savjet ne bude politizovan, a da bi novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca trebalo da bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva.

Komisija je saopštila da revidirani nacrt izmjena, koji je pripremila parlamentarna većina, a na mišljenje tom savjetodavnom tijelu dostavila Vlada, predstavlja značajan napredak u poređenju sa dva nacrta zakona koji su razmatrani u martu.

„Nekoliko ključnih preporuka sadržanih u mišljenju iz marta adresirano je u potpunosti, dok su neke adresirane djelimično“, navode iz VK.

VK je pozdravila konstruktivan pristup vlasti Crne Gore i njihovu spremnost za dijalog, kao i činjenicu da su pripremu revidiranih amandmana pratile konsultacije sa ključnim zainteresovanim stranama i civilnim društvom, iako je taj proces, prema njihovim riječima, mogao biti širi i duži.

Komisija je, kada je riječ o načinu izbora uglednih pravnika, ponovila da je neophodno osigurati da Tužilački savjet ne bude politizovan, ocjenjujući da izbor prostom većinom u Skupštini nije pogodan za osiguranje političke neutralnosti ili pluralizma.

„Kada se sistemi kvalifikovane većine ili proporcionalni sistem glasanja ne čine prihvatljivim rješenjem, kao prelazno rješenje može se prihvatiti prosta većina samo ako je uparena s dodatnim, čvrstim garancijama i zaštitnim mjerama“, ističe se u Mišljenju.

Revidirani nacrt zadržava odredbu o neodložnoj zamjeni svih aktuelnih članova Tužilačkog savjeta nakon stupanja na snagu zakona, odnosno prije isteka njihovog mandata, 22. januara naredne godine.

Komisija je ponovila ranije saopšteni stav, u pogledu pravosudnih savjeta, da bi, budući da je jedna od njihovih važnih funkcija zaštita sudija od političkog uticaja, „bilo nedosljedno omogućiti potpunu obnovu sastava savjeta nakon parlamentarnih izbora".

VK je, s druge strane, utvrdila da obnavljanje članova može biti opravdano samo kada se način imenovanja promijeni iz proste u kvalifikovanu većinu, jer bi to predstavljalo manji rizik za politizaciju Savjeta.

U mišljenju se navodi da VK nije uvjerena da je obim reforme dovoljan u tom pogledu, čak i ako sadrži nekoliko pozitivnih karika koje mogu umanjiti rizik od politizacije koju prouzrokuju izbori prostom većinom.

Kao posljedica toga, Komisija smatra da prestanak mandata svih sadašnjih članova Tužilačkog savjeta ne bio bio opravdan.

"To bi predstavljalo ozbiljno kršenje njegove nezavisnosti“, ocijenila je VK.

Komisija je istakla da kriterijumi za nepodobnost uvedeni nacrtom treba odmah da se primijene na sve članove Tužilačkog savjeta.

„Potrebno je osmisliti proceduru za procjenu njihove moguće nepodobnosti u svjetlu ovih kriterijuma, nakon čega bi bilo potrebno ponovo razmotriti ravnotežu između uglednih pravnika i članova iz reda tužilaca i preuzeti dalje korake, ukoliko za njima bude potrebe“, ocjenjuje se u mišljenju.

Što se tiče imenovanja v.d. od Tužilačkog savjeta, VK je navela da se čini da će "očekivano penzionisanje vrhovnog državnog tužioca dovesti do ustavnog ćorsokaka, tako da bi ovaj prelazni aranžman mogao biti neophodan".

„Postoji jak argument za odabir v.d. vrhovnog državnog tužioca iz reda aktuelnih tužilaca najvišeg nivoa“, kaže se u Mišljenju.

VK je, kao i u prethodnom mišljenju, pozdravila odluku da se odustane od izmjena Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније