Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 12. 2013. 08:17 >> 08:17
9

INTEGRACIJE

Odbijete li NATO, odbili ste EU

Direktor politike odbrane, međunarodnih odnosa i zakonodavstva u Ministarstvu odbrane Slovačke i stručni savjetnik Slovačke atlantske komisije Jaroslav Nad kazao je da NATO nema alternativu. On je ocijenio da je u ekonomskom smislu izuzetno važno biti član Alijanse, te da veza sa NATO utiče i na odnose sa EU.

 

„Ko odbija ovaj vojni savez, odbio je i saradnju sa mnogim zemljama koje su članice Evrope“, rekao je Nad u intervjuu Vikend novinama.

Govoreći o pozitivnim stranama članstva u NATO, on je rekao da su to, prije svega, direktna ulaganja u Crnu Goru.

„Odmah nakon pristupanja, broj investicija raste iz godine u godinu. To je bio slučaj i sa Slovačkom. Investitori su, čim su čuli da je Slovačka postala NATO članica, investirali ogroman novac u našu zemlju. To je povećalo socijalni standard u Slovačkoj. S druge strane, znatno smo smanjili nezaposlenost. Od 2001. do 2008. godine uspjeli smo da smanjimo nezaposlenost sa više od 20 na devet odsto. To nije slučaj samo sa Slovačkom. To se desilo i Poljskoj i Češkoj, a u regionu i Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj. Isto će se dogoditi i Crnoj Gori kada postane član NATO“, uvjeren je Nad.

Sa druge strane, smatra on, nema negativnih strana člnastva u Alijansi. Navodi i kako nekada nije lako biti NATO-a, jer „to za sobom povlači određenu odgovornost“.

„Primjer je proširenje 1999. kada su Češka i Poljska i Mađarska postale NATO članice. Odmah nakon toga morale su da donesu važnu odluku o učešću o NATO misiji na Kosovu. Svi imamo pozitivno iskustvo što se tiče NATO-a. Zadovoljan sam i načinom na koji Crna Gora napreduje. U Slovačkoj NATO podržava 62 odsto građana, što pokazuje da je učlanjenje bila dobra odluka. Ipak, nije uvijek bilo tako. Podrška je 2000. godine bila svega 22 odsto. Čuo sam da u Crnoj Gori NATO podržava 38 odsto građana, što je dobro. U Slovačkoj je sa 22 podrška skočila na 62 odsto, a vjerujem da će se to desiti i u Crnoj Gori ako vlada i druge institucije budu naporno radile na tome“, rekao je Nad. 

Ocijenio je i da pristupanje nije stvar datuma i samita, već da je važno zadovoljiti kriterijume.

„Siguran sam da je Crna Gora zadovoljila sve kriterijume i da će biti pozvana u NATO. Slovačka je jedna od zemalja koja najsnažnije podržava put Crne Gore u NATO. Mi smo na vašoj strani“, poručio je Nad. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније