Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

03. 06. 2022. 17:10 >> 17:08

SASTANAK SA MINISTROV VANJSKIH POSLOVA

Đukanović: Prostor za unapređenje saradnje sa Indijom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Bratislavi na marginama GLOBSEC foruma sa ministrom vanjskih poslova Indije Subrahmanyamom Jaishankarom.

"Uz zadovoljstvo  prilikom da razgovara sa Predsjednikom o suštinskoj izgradnji odnosa dvije zemlje, ministar je ukazao na činjenicu da iako različiti i geografski udaljeni, važno je da se u kontekstu globalnog svijeta približimo i pomažemo jedni drugima. Uz podsjećanje da su određeni kontakti već ostvareni u prethodnom periodu, ministar vanjskih poslova Indije je zahvalio za podršku Crne Gore na multilateralnom nivou i u međunarodnim tijelima", saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Kako se navodi, Đukanović je pozdravio inicijativu indijske strane za intenziviranjem dijaloga, navodeći da je Crna Gora veoma ponosna na svoje jugoslovensko nasljeđe i odnose sa zemljama iz tog perioda.

"I nakon nezavisnosti nastavljamo saradnju, visoko cijeneći  postignuća Indije u demokratskom i ekonomskom razvoju. Na tim temeljima postoji realni  prostor za unapređenje saradnje posebno u oblasti ekonomije, izvora obnovljive energije, turizma i digitalnih tehnologija. Inspirativno iskustvo Indije u proizvodnji hrane je motiv za uspostavljanje partnerstva u toj oblasti, , ali i obrazovanju i kulturi kao poveznici zemalja", kazao je Đukanović.

Indijski ministar se saglasio o prioritetima saradnje podstičući Crnu Goru da se pridruži Međunarodnoj solarnoj alijansi u kojoj su i mnoge zemlje EU, SAD i Azije kako bi se iskoristili raspoloživi resursi. Iskazao je interes indijskih investitora za evropsko tržište, što može uključivati i Crnu Goru, koja i turistima iz Indije može biti veoma atraktivna destinacija.

"Uz informaciju o razvijenoj medicinskoj industriji u borbi sa Covid-om i pomoći koju mogu pružiti Crnoj Gori, istakao je da je Indija u saradnji sa UNDP-em kontributor Globalnog centra za inovacije koji će biti lociran u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније