Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

21. 04. 2023. 12:59 >> 18:43
14

USVOJENA INICIJATIVA

SO Budva: Božoviću omogućiti da upravlja opštinom

Skupština opštine (SO) Budva usvojila je inicijativu da se predsjedniku Opštine Milu Božoviću, koji je u pritvoru zbog sumnje da je odgovoran za formiranje kriminalne grupe koja se bavila švercom kokaina, omogući da upravlja Opštinom. Dok su tokom rasprave njegove kolege iz DF-a saopštile da je bez Božovića Budva u blokadi, iz DPS-a, SD-a i Demokratske Crne Gore, poručili da se situacija može riješiti izborom potpredsjednika.

Za inicijativu za zaštitu interesa građana kroz omogućavanje nesmetanog rada lokalne uprave, a povodom zadržavanja predsjednika Opštine Mila Božovića u pritvoru, glasalo je 18 odbornika (DF,SNP), protiv je bilo četiri (DPS,SD), dok je uzdržano bilo osam odbornika  (Demokrate, URA). 

Više od četiri hiljade građana Budve potpisalo je inicijativu u kojoj se navodi da imajući u vidu da je Božović u pritvoru, to ga onemogućava da vrši funkciju, što proizvodi štetne posljedice po Opštinu i njene građane.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović na početku sjednice kazao je da građani, koji su potpisali inicijativu očekuju da se mjera pritvora može zamjeniti nekom blažom zakonskom mjerom, a da se istovremeno obezbijedi Božovićevo prisustvo pred nadležnim organim i nesmetano vršenje funkcije predsjednika Opštine.

"Ovom odlukom se štite interesi građana Budve, obezbjeđuje pravo na normalno funkcionisanje, štite njihova i prava zaposlenih u lokalnoj samoupravi, jer je ovom situacijom ugrožen njihov socio-ekonomski položaj", rekao je on. 

Objašnjava da se Božoviću mjera pritvora može zamijeniti nizom drugih mjera čime bi se spriječile štetne posljedice. 

"S obzirom na to da nije imenovan potpredsjednik Opštine koji bi umjesto njega vršio funkciju", objasnio je on. 

Dodaje da je ugrožena isplata zarada, zaključenja ugovora, zastupanje Opštine pred sudom, naplata naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, ostvarivanje socijalnih prava i drugih funkcija.

"Ukoliko se ova odluka usvoji, biće dostavljena nadležnim državnim organima na dalje postupanje i to Vladi, Ministarstvu pravde, Vrhovnom sudu, Apelacionom sudu, Višem sudu u Podgorici, nadležnom Državnom tužilaštvu, Zaštitniku ljudskih prava. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a da će se objaviti u Službenom listu", kazao je Jovanović. 

On je istakao da je Boživić legitimni i legalni predsjednik Opštine koji je izabran većinskom voljom građana. 

"Božović je i po Ustavu i po međunarodnim konvencijama nevin dok se ne dokaže suprotno i taj postupak mora biti sproveden po zakonu, pravilima i mora biti pravosnažan", rekao je Jovanović, i dodao da smatraju da su ispunjeni svi uslovi da se mjera pritvora zamijeni drugom mjerom. 

Po njihovom mišljenju, mjera pritvora nije adekvatna jer je Božoviću oduzeto pravo da se brani sa slobode. 

"Treba posebno uvažiti činjenicu da je Božović javni funkcioner, da vrši funkciju predsjednika Opštine i da je jedini ovlašćen da zastupa Opštinu, da potpiše zarade, druge akte, iznese zvaničan stav Opštine. S obzirom da su sva ta prava ugrožena zbog neizbora potpredsjednika i nemogućnosti da se njegova ovlašćenja prenesu na drugo lice, Opština Budva nije sada u mogućnosti da funkcioniše. O tome su trebali da razmišljaju oni koji su učestvovali izricanju ove mjere i blokiranju Opštine", rekao je Jovanović. 

Istakao je da se ne zna na osnovu koje dokumentacije i dokaza je Božović uhapšen. 

"Jasno je da je cijela akcija ispolitizovana s obzirom na to da se nalazimo u jednom predizbornom periodu. Mislim da nije slučajan ni trenutak ni način zašto je Božoviću onemogućeno pravo na odbranu kao svakom drugom građaninu", kazao je predsjednik SO Budva. 

Naglašava da se Božoviću ne stavlja na teret da je izvršio bilo koje krivično djelo kao javni funkcioner i predsjednik Opštine.  

Prepirka Tičića i Ivanovića

Tokom završnog izlaganja Jovanovića došlo je do verbalnog okršaja između direktora Komunalnog preduzeća Budva Draga Ivanovića i lidera budvanskog DPS-a Milana Tičića. Nakon što je Tičić dobacio Jovanoviću da je za govornicom mimo dozvoljenog vremena, Ivanović mu je uzvratio dobacivanjem koje je nastavljeno dok su napuštali salu.

Gregović: Nekome je u interesu da umanji snagu DF-a 

Odbornica DF-a Mirjana Gregović poslala je poruku u ime potpisnika inicijative i DF-a da nadležni organi revidiraju mjere i donesu nove, a samim tim omoguće predsjedniku Božoviću da se brani sa slobode.

"Od nastanka se DF zalagao za vladavinu prava. Niko od nas ne bježi pred pravosudnim organima. Mnogi naši funkcioneri su hapšeni i kad je trebalo i kad nije trebalo. Nije bježao ni Milo Božović. Trenutak u kojem je hapšenje izvedeno je problem, kao i posljedice koje je hapšenje proizvelo. Pred parlamentarne izbore nekome je u interesu da umanji snagu Demokratskog fronta i da se demorališu naši birači", kazala je Gregović. 

Odbornik DF-a Nikola Kralj kazao je da je jasno da je u pitanju politička igra koja pokazuje da je Milo Božović jedan od vodećih ljudi koji pripada srpskom narodu. 

"On smeta i zato je važno da svaki Srbin zna da ovo nije odnos prema Milu Božoviću, ovo je trenutno prema Božoviću, a sjutra će prema svakom od nas. Zato pozivam građane da se ujedinimo", rekao je Kralj. 

Tičić: Imamo mogućnost da izaberemo potpredsjednika, u septembru na izbore

Odbornik DPS-a Milan Tičić smatra da inicijativa nije na mjestu i da SO nije dom u kome treba da se o tome raspravlja, te da je to stvar sudstva i tužilašta. Dodaje da odlučivanjem o ovoj inicijativi SO izlazi iz svojih nadležnosti. 

"Smatram da vi koji vodite opštinu svim postupcima koje pravite, pravite štetu Milu Božoviću i onemogućavate mu da nevinost brani na sudu. To što  je grad u blokadi i to što nećemo moći da isplaćujemo zarade, socijalna davanja, ste vi krivi, jer nije imenovan njegov potpredsjednik. Imamo mogućnosti da sve to riješimo, jer postoji većina među vama koja može da izabere potpredsjednika, vršioca dužnosti. Imate partnera u nama da riješimo to, da završimo sezonu, pa da u septembru izađemo na izbore", rekao je Tičić. 

Jovanović: Izbora neće biti

Jovanović mu je odgovorio da ne brine za izbore, jer ih biti neće. 

"Mi ćemo izbornu volju građana čuvati kao 2020. godine, kada ste dolazili sa pendrecima, bombama i suzavcima. To vam čvrsto obećavamo. A što se tiče saradnje, sa vama niko neće više da sarađuje", rekao je on. 

Odbornik URA Ivan Ivanović kazao je da je protiv okupljanja na kružnom toku.

"Ne želim da se stavljam u ulogu sudije ni tužioca i vjerujem u pravosuđe Crne Gore i neko će morati da snosi posljedice. Ne slažem se sa blokadom saobraćajnice večeras, iskazati bunt je svakako legitimno, ali na nekom od trgova kako ne bismo ugrožavali funkcionisanje u gradu", kazao je Ivanović. 

Radović: Postoji rješenje za blokadu Budve, ni Božović ne želi da ona bude blokirana

Odbornik Demokratske Crne Gore Krsto Radović poručio je da vjeruje nadležnim institucijama i da zakonska rješenja za blokadu Budve postoje. 

"Ja sam siguran da je Milu Božoviću Budva na prvom mjestu i da on neće dozvoliti da ovaj grad bude blokiran. Postojale su mogućnosti da se izaberu potpredsjednici, i sada postoji ta mogućnost, preko advokata se na plenumu može donijeti predlog te odluke, da se izađe iz ovog ćorsokaka. Želim da ponovim da iskreno želim da vjerujem da je Božović nevin", rekao je Radović.  

Odžić: SDP neće prisustvovati glasanju

Petar Odžić (SDP) kazao je da nije želio da čuje da je parlamentarna većina blokirana bez prvog čovjeka. 

"Ima dovoljno odbornika da se nađe adekvatno rješenje da se iz ovoga izađe na pravi način", rekao je on. 

Poručio je da se nada da se neće organizovati blokada saobraćajnice u Budvi, ali i da će Božović dokazati nevinost. 

"Naš odbornički klub neće prisustvovati glasanju i daljem toku jednice", kazao je Odžić. 

Jovanović: Biću sa građanima na protestu večeras u 19 sati

Nikola Jovanović kazao je da je potpis četiri hiljade građana dovoljan da se inicijativa usvoji. On je rekao da će prisustvovati protestu koji je najavljen večeras za 19 sati u Budvi. 

"Poštujem pravo svih građana da iskažu protest protiv ovoga, da mirno, građanski protestuju. Lično biću prisutan na tom mjestu čekajući da sa građanima iskažem nezadovoljstvo i nema razloga da svi ne dođu...Vjerujem da je Milo Božović nevin, većina građana je uz njega i smatra da treba da nastavi da bude predsjednik Opštine Budva", rekao je Jovanović. 

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније