Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

09. 05. 2023. 16:01 >> 17:37

ĐUKANOVIĆ AMBASADORU FINSKE

Članstvom Finske u NATO ostvarena nova dimenzija saradnje sa CG

Članstvom Finske u NATO ostvarena je nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom, kazao je finski ambasador u Crnoj Gori Kimo Lahdevirt.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanvović primio je Lahdevirta u oproštajnu posjetu.

Kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, Lahdevirt je zahvalio Đukanoviću i Crnoj Gori za podršku članstvu Finske i Švedske u NATO.

On je istakao da je riječ o temeljnoj promjeni vizije bezbjednosne politike i koraku koji je važan za cijeli region i Evropu, a kojim se šalje poruka o ujedinjenoj Alijansi, otvorenoj za nove članice.

„Uz nadu da će im se uskoro pridružiti i Švedska, naglasio je da je članstvom Finske ostvarena i nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom“, kaže se u saopštenju.

Đukanović i Lahdevirt pozdravili su bilateralnu saradnju dvije zemlje, posebno u oblasti obrazovanja, i istakli važnost ekonomskog povezivanja.

„Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim unutrašnjim i geopolitičkim pitanjima, uz interesovanje Lahdevirta za Đukanovićevu analizu razvoja situacije, koju izuzetno cijeni“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio Lahdevirtu za uspješnu saradnju i značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa u prethodnom periodu, i poručio da Crna Gora izuzetno cijeni dobre i prijateljske odnose koje njeguje sa Finskom.

„On je ponovio čestitke povodom nedavno završene procedure ratifikacije članstva Finske u NATO, što nas raduje jer su naši međudržavni odnosi osnaženi savezništvom u Alijansi, koja sa novom članicom postaje snažnija“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je rekao da je prijem Finske u NATO značajan za Evropu u cjelini, ali i globalni mir, imajući u vidu rusku agresiju.

On je zahvalio za podršku Finske Crnoj Gori i regionu na putu evropeizacije društava.

Đukanović je naveo da je između stabilnosti regiona i njegove integracije u Evropsku uniju (EU) znak jednakosti.

To je, kako je kazao, u interesu regiona, ali i Evrope i njene stabilnosti i prosperiteta, i zbog toga je ključno da i EU i NATO pojačaju pažnju prema Zapadnom Balkanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније