Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

ртцг.ме

19. 05. 2023. 11:37 >> 16:12

DELEGACIJA UK PRI OEBS-U

Vlada da podrži istrage glavnog specijalnog tužioca o vezama države i kriminala

Delegacija Ujedinjenog Kraljevstva (UK) pri OEBS-u saopštila je da podstiče Vladu Crne Gore da podržava rad glavnog specijalnog tužioca, posebno u istragama koje se tiču povezanosti države i kriminala.

"Podstičemo Vladu Crne Gore da podrži važan nezavisan rad institucija vladavine prava, uključujući kancelariju glavnog specijalnog tužioca, posebno u istragama koje ukazuju na povezanost države i kriminala” kazao je ambasador UK pri OEBS-u Nil Holand.

To je rekao u komentaru UK na redovni godišnji izvještaj misije OEBS u Crnoj Gori.

Podsjetimo, prošle godine na proljeće za Glavnog specijalnog tužioca izabran je Vladimir Novović.

"Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje izazovan politički kontekst u Crnoj Gori tokom 2022. i 2023. godine, uključujući dvije vlade koje su izgubile povjerenje parlamenta, i institucionalni zastoj uzrokovan dugim kašnjenjima u imenovanjima u Ustavnom sudu. Nedavni predsjednički izbori – i predstojeći parlamentarni izbori 11. juna – pružaju priliku za političku stabilnost, a Crnoj Gori da zadrži neophodan fokus na reformama i demokratskim procesima", navodi se u izjavi UK.

Dodaju da pozitivno primjećuju kontinuirano angažovanje i podršku delegacije UK Crnoj Gori tokom ovog perioda, izgradnju kapaciteta i razmjenu stručnosti u širokom spektru oblasti u cilju podrške državnim strateškim ciljevima vlade – u skladu sa mandatom Misije i obavezama i principima OEBS-a i u mnogim oblastima komplementarnosti sa sopstvenim radom i prioritetima UK.

"Posebno pozdravljamo vašu stalnu podršku Državnoj izbornoj komisiji u sprovođenju izbora u skladu sa principima OEBS-a i međunarodnim standardima – uključujući poboljšanje zastupljenosti žena i pristupačnosti za osobe sa invaliditetom", navodi se u saopštenju.

Kazali su da pozdravljaju nedavnu procjenu Zajedničke posmatračke misije ODIHR-a i Evropskog parlamenta da je drugi krug predsjedničkih izbora 2. aprila bio konkurentan i uz poštovanje osnovnih sloboda.

"Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da ponovo osnaži proces izborne reforme i odgovori na preporuke ODIHR-a u pravcu većeg izbornog integriteta", kaže se u izjavi.

UK, kako je saopšteno,  takođe pohvaljuje Misiju OEBS-a za kontinuiranu blisku saradnju sa crnogorskim parlamentom, posebno kroz pružanje obuke o demokratskom zakonodavstvu i parlamentarnom nadzoru, transparentnosti, digitalizaciji, zaštiti životne sredine i održivom razvoju.

"Na sličan način pozdravljamo vaš stalni angažman sa Crnom Gorom u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i suzbijanju trgovine ljudima, uključujući obezbjeđivanje geoprostornog softvera, i pružanje kurseva obuke o lancima snabdijevanja i smjernica za intervjue za jačanje sposobnosti za sprovođenje zakona" navodi se u izjavi.

Kazali su da podstiču Vladu Crne Gore da podrži važan nezavisan rad institucija vladavine prava, uključujući kancelariju glavnog specijalnog tužioca, posebno u istragama koje ukazuju na povezanost države i kriminala.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније