Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ rtcg.me ]

11. 07. 2023. 18:22 >> 18:22
1

IZJAVA SA SAMITA NATO-a

Pozvali Iran da prestane sa vojnom podrškom Rusiji

NATO ostaje snažno posvećen bezbjednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana, podržavajući reforme koje unapređuju aspiracije zemalja u regionu ka NATO i EU, navedeno je u zajedničkoj izjavi lidera NATO država nakon samita u Vilnjusu.

"Jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i cijelom regionu. Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO-om i svojim susjedima, uključujući i svoje javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO-a i Srbije", piše u izjavi.

Crnogorsku delegaciju na samitu NATO predvodi predsjednik države Jakov Milatović. 

Kako se ističe, podrška Irana ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine ima uticaj na evroatlantsku bezbjednost.

"Pozivamo Iran da prestane sa vojnom podrškom Rusiji, posebno sa transferom bespilotnih letjelica (UAV) koje su korišćene za napade na kritičnu infrastrukturu, uzrokujući masovne civilne žrtve. Izražavamo našu ozbiljnu zabrinutost zbog zlonamjernih aktivnosti Irana na teritoriji saveznika. Takođe pozivamo Iran da se uzdrži od destabilizujućih akcija, uključujući zapljenu pomorskih brodova, i da igra konstruktivnu ulogu u njegovanju regionalne stabilnosti i mira", navedeno je u izjavi.

Kako se napominje, Indo-Pacifik je važan za NATO, s obzirom da dešavanja u tom regionu mogu direktno uticati na evroatlantsku bezbjednost.

"Pozdravljamo doprinos naših partnera u azijsko-pacifičkom regionu - Australije, Japana, Novog Zelanda i Republike Koreje - uključujući njihovu posvećenost podršci Ukrajini. Dalje ćemo ojačati naš dijalog i saradnju kako bismo se uhvatili u koštac sa našim zajedničkim bezbjednosnim izazovima, uključujući sajber odbranu, tehnologiju i hibride, poduprte našom zajedničkom posvećenošću održavanju međunarodnog prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", ocjenjuje se u izjavi.

Angažovanje NATO-a sa drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije, OEBS i Afričku uniju, doprinosi međunarodnoj bezbjednosti, smatraju.

"Ojačaćemo ove interakcije kako bismo unaprijedili naše zajedničke interese. Istražujemo mogućnost uspostavljanja Kancelarije za vezu u Ženevi kako bismo dodatno ojačali naš angažman sa Ujedinjenim nacijama i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama", navodi se u izjavi. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније