Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

01. 10. 2023. 19:56 >> 19:59
3

NEODRŽIV PENZIONI SISTEM

Od penzije se teško živi, država da pomogne starima

Kada se uđe u treće doba, od penzije se teško može pristojno živjeti, iako se tokom cijelog radnog vijeka plaćaju doprinosi.

Minimalna penzija u Crnoj Gori danas je nepunih 300 eura. Sve to ukazuje, kako kažu analitičari, da postojeći penzioni sistem u našoj zemlji nije održiv i da bi ga trebalo reformisati.

Nakon 35 godina radnog staža u nekadašnjoj fabrici Titeks Đurđa Mijušković ostvarila je pravo na minimalnu penziju.

S tim primanjima penzionerski dani su joj uvijek, kaže, bili teški. A danas tek uz svakodnevna poskupljenja i sa penzijom od blizu 300 eura.

Đurđa tvrdi da jedva sastavlja kraj sa krajem.

"Sama se sebi čudim kako. Nekako se stiskamo za neke najosnovnije stvari, a dosta toga ima što ne možemo da kupimo i da priuštimo da imamo", požalila se Đurđa TVCG ekipi. 

U sličnoj situaciji je svaki treći penzioner koji kao Đurđa prima minimalnu penziju. Bolji položaj nemaju ni oni sa prosječnim primanjima koja su 405 eura.

Dok bi se svi oni saglasili da su im penzije niske, za penzioni sistem i ta izdavajnja su, kažu analitičari, neizdrživa. Redovnost isplata već godinama obezbjeđuje se zahvaljujući dotacijama iz državne kase.

"Po tim zvaničnim podacima vi imate oko dva radnika da pokrivaju jednu penziju, što je napredak u odnosu na ono što je bilo", pojašnjava analitičar Oleg Filipović. 

Jedan od razloga je što država nije stvarala uslove za otvaranje više novih radnih mjesta, dok je naročito posljednju deceniju odobravala prijevremena penzionisanja.

Zbog svega toga oni koji tek zasnivaju radni odnos ne mogu spokojno čekati treće doba, ako se penzioni sistem ne reformiše.

Osim uvođenja penzionih fondova neophodna je, kažu analitičari, i transformacija postojećeg Fonda PIO. 

"Vi ne možete izračunati koliko ćete dobiti momentom odlaska u penziju, Vi nemate nikakavu informaciju kako se vaš novac troši, sem da imate nedostajuća sredstva. U normalnim okolnostima vi bi morali na godišnjem nivou da dobijate tačnu informaciju koliko ste uložili tokom godine i gdje je invesiran, koliki su prinosi po tom novcu ili koliki je minus", pojasnio je Filipović. 

Dok se to ne desi, Đurđa smatra da bi nadležni trebalo više da brinu o penzionerima u Crnoj Gori. 

"Ja bi poručila njima da ovo malo vide, da dobro otvore oči, da se malo probude, da ne spavaju. Oni su zadovoljni, ja znam jer oni imaju dobro, a mi nemamo. Ako se ovo ne bude promijenilo, ne ide ničemu dobrom", zaključila je sagovornica Dnevnika 2. 

Da nismo na dobrom putu potvrđuje i statistika - petina građana su penzioneri.

Zbog odlaska mladih i niske stope nataliteta, broj stanovnika ne samo da se smanjuje, nego smo i sve stariji, pa demografi upozoravaju da je Crna Gora na pragu duboke starosti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније