Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.В.

12. 10. 2023. 12:22 >> 13:11
1

SJEDNICA VLADE

"Lakše do izručenja i sprječavanja korupcije"

Ministar pravde Marko Kovač kazao je na sjednici Vlade da će, ako dokument o saradnji sa Republikom Srbijom u vezi sa izručenjem sopstvenih državljana bude usvojen na Vladi, on već u ponedjeljak biti potpisan sa ministarskom pravde Republike Srbije Majom Popović.

"Postojećim ugovorom u okviru krivičnih djela korupcija, za koja se može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana nijesu predviđena krivična djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju i zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Imajući u vidu značaj i učešće ovih krivičnih djela kod obje strane u pogledu krivičnih gonjenja i kažnjavanja za krivična djela korupcije, kao i da izvršenje ovih krivičnih djela često ima i internacionalni karakter kako bi se onemogućilo privođenje pravdi uslijed državljanstva, nametnula se potreba proširivanja ugovora sa ciljem da se za ova krivična djela može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana", kazao je Kovač.

On je istakao da ova krivična djela spadaju pod nadležnost SDT-a.

"I otvara se mogućnost da jedna drugi mogu izručivati sopstvene državljane radi privođenja pravdi", saopštio je Kovač.

Ministar zadužen za sektor bezbjednosti Zoran Miljanić kazao je da pozdravlja izmjene ugovora, ali napoiminje da treba poštovati već potpisane ugovore.

"Mi imamo šefa organizovane kriminalne grupe koji je u Beogradu godinama. Radi se o presuđenom predmetu i nadam se da bi to trebalo biti razlog više da se u okviru ovog sporazuma i ovo pitanje pokrene i da ruka pravde dođe do onih do kojih je odavno morala doći", kazao je Miljanić.

Sa njim se saglasio i predsjednik Vlade Dritan Abazović.

"Moramo da vidimo kako da dođemo do onih ljudi koje potražuje naša država, a čije su adrese poznate", saopštio je Abazović.

"Crna Gora će ponovo intervenisati u slučaju pogoršanja situacije u Izraelu"

Premijer Dritan Abazović zahvalio je Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), posadi Air Montenegra i Konzulatu u Izraelu kako bi putnici bezbjedno stigli u Crnu Goru.

"Bilo bi lijepo da se podijeli tekst koji je osvanuo u hrvatskim medijima, kako je jedna mala zemlja uspjela da evakuiše državljane. Pomogli su ne samo državljanima Crne Gore, nego i drugih država. Navijamo za deesekalaciju i smirivanje tenzija. Ukoliko bude potrebe država će intervenisati i da je u pitanju jedan državljanin koji treba pomoć. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u akciji",  istakao je Abazović na današnjoj sjednici Vlade.

On se, zahvalio ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću i ministru javne uprave Marašu Dukaju na brzoj pripremi dokumentacije za Berlinski proces.

"Zbog nedostatka potpisa bivšeg predjsednika države nismo mogli da završimo svoje obaveze. Vlada po drugi put ide sa sporazumima, i nadamo se da će Parlament kada bude uspostavljen, i oni donijeti odluke i da će predsjednik države potpisati", istakao je Abazović.

Kazao je i da će se u Podgorici otvoriti sajber centar, što će biti istorijski poduhvat za Crnu Goru.

U Crnoj Gori 37,25 hiljada turista

U Crnoj Gori boravi 37,25 hiljada turista, 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

On je na sjednici Vlade kazao da je trenutni broj turista u Crnoj Gori 15 odsto veći u odnosu na 2019. godinu.

"Sve ovo govori da smo ipak na pravom putu", rekao je Đurović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније