Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M/M.V. ]

17. 10. 2023. 21:49 >> 12:16
1

DEBATA U EP

Varhelji: Zabrinuti smo, potrebne odlučne reforme

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) raspravljali su večeras o Crnoj Gori, a komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je da žali što parlament još nije funkcionalan, te da je Crnoj Gori potrebna evropska, stabilna, reformska vlada.

Izvjestilac EP Tonino Picula kazao je da treba poštovati većinsku volju naroda Crne Gore da država postane dio EU. Kazao je da su dalje reforme nužne. Iskazao je zabrinutost zbog stranog miješanja i pozdravio izbor nekoliko sudija Ustavnog suda.

Picula je rekao da se nada boljim vijestima iz Crne Gore.

"I vjerujem da će Crna Gora ispoštovati volju naroda" kazao je Picula.

Govoreći o predstojećem popisu, Picula je kazao da u EP ne govore o njegovom bojkotovanju.

"Mi ne govorimo o bojkotu popisa, već podržavamo popis kao doprinos razvojnoj politici svake zemlje. Ono što predlažemo je da se popis ne koristi kao politički alat za polarizaciju društva", kazao je Picula. 

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji kazao je da brine što parlament još nije funkcionalan ali i druge institucije.

Kazao je da se nada proevropskoj stabilnoj vladi i širokoj reformskoj većini.

"Što se duže čeka sa reformom institucija, to je zemlja ranjivija za spoljne uticaje", kazao je Varhelji.

On je upozorio da Crna Gora gubi vrijeme i naveo da dok se ne zatvore poglavlja 23 i 24 druga se neće zatvarati.

"Mi smo spremni da radimo sa Crnom Gorom", kazao je Varhelji i naveo da nova vlada mora da radi na reformama na evropskom putu.

Poslanik EP Vladimir Bilcik kazao da se antievropskim političarima na ključnim pozicijama želja naroda da zemlja bude u EU neće moći da se ostvari. Kaže da političari u Podgorici imaju veliku odgovornost i da se očekuju evropske odluke.

Poslanik EP Klemen Groselj navodi da napredak u Crnoj Gori nije kako se očekivao.

Kako smatra EU poslanik Tomas Vajs, crnogorski političari treba da ostave razlike po strani i posvete se evropskoj budućnosti.

Evropski parlament pozvao je u rezoluciji crnogorske vlasti da sprovedu i usvoje neophodne mjere za jačanje nezavisnosti, integriteta, efikasnosti, odgovornosti i profesionalizma pravosuđa i da se bore protiv svakog oblika političkog uplitanja u pravosudni sistem, u skladu sa principima vladavine prava i demokratskim standardima. EP u predloženoj rezoluciji navodi da Crna Gora treba kriminalizuje nezakonito bogaćenje.

Autor dokumenta je izvjestilac EP-a za Crnu Goru Tonino Picula.

EP poziva Crnu Goru da uspostavi kredibilan i efikasan odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju, a uz to konstatuje poboljšanje u prevenciji korupcije i pozitivan trend u radu Agencije za prečavanje.

"Poziva vlasti da brzo usvoje koordiniranu nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala u skladu sa preporukama Grupe država protiv korupcije i standardima EU i da podstiču integrisani pristup prevenciji i represiji korupcije. Poziva vlasti da kriminalizuju nezakonito bogaćenje", navedeno je u predloženoj rezoluciji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније