Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

20. 12. 2023. 12:46 >> 13:24
Čitaj mi:

SAMARDŽIĆ U PARLAMENTU

Tužilačke istrage okončane u roku, osude u skoro 96% predmeta

U toku je nastavak Pete sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2023. godini. Na dnevnom redu je izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i državnog tužilaštva za 2022. godinu.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je na početku sjednice da su obaviješteni da će funkciju predsjednika poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad obavljati Vasilije Čarapić.

Nikola Samardžić, član Tužilačkog savjeta, saopštio je na sjednici detalje izvještaja o radu TS. 

Istakao je unaprijeđenu saradnju sa Eurodžastom, Evropskom pravosudnom mrežom, Ambasadom SAD u Podgorici, OEBS-om...

"Povećala se i odgovornost oko finansijskog upravljanja na nivou državnih tužilaštava, pri čemu TS, zajedno sa sekretarijatom, i dalje obavlja kontrolu i prati potrošnju budžetskih sredstava. 

Podsjetio je da su tužilačke istage okončane u zakonskom roku - u osnovnim državnim tužilaštvima istrage su u prosjeku trajale 55 dana, u višim 74 dana, a u specijalnom tužilaštvu 124 dana. 

Samardžić je istakao da je, u postupku sudske kontrole, potvrđeno skoro 96 odsto optužnica. 

"Po optuženjima, osuđujućom presudom riješeno je skoro 96 odsto predmeta, a oslobađajućom oko tri odsto. Kada je u pitanju sporazum o preuzimanju krivice, VDT i Vrhovni sud formirali su radnu grupu za izradu smjernica po tom pitanju", kazao je u parlametu. 

Kada su u pitanju uslovi rada, istakao je da očekuje podršku Parlameta. 

Izvjestilac Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Vasilije Čarapić saopštio je da je to tijelo podržalo usvajanje izvještaja TS, te da su jednoglasno usvojeni zaključci. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније