Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V./A.M. ]

22. 12. 2023. 15:19 >> 15:26
1
Čitaj mi:

PARLAMENT

"Moramo da imamo stabilan i snažan Javni servis"

Poslanici Skupštine Crne Gore počeli su danas raspravu o Predlogu zakona o izmjeni Zakona o Nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore.

Predlogom zakona, mijenja se dio koji se odnosi na utvrđeni procenat od 0,3 odsto BDP-a za RTCG i navodi da će sredstva za obavljanje osnovne djelatnosti biti obezbjeđivana u “zavisnosti od makroekonomskih parametara i limita potrošnje, s tim da iznos od tih sredstava na godišnjem nivou ne može biti manji od iznosa opredijeljenog za prethodnu godinu”.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović tvrdi da se ne radi o smanjivanju već o zagarantovanom iznosu. Kazala je da je usaglašavanje potrebno zbog planiranja budžeta. 

“Podržavam da moramo da imamo stabilan i snažan Javni servis, znam koliko je to važno. Važno je da njegujemo medijski pluralizam. Imamo 180 medija. Moramo da imamo principe tehničkog izvještavanja”, poručila je Vujović.

Ona je pojasnila da budžet za RTCG ne može da bude manji od 17,5 miliona godišnje. Naglasila je da je akt potrebno hitno usvojiti da bi bio prihvaćen prije zakona o budžetu. 

"Što se tiće sadržaja, mi možemo da savjetujemo. Dajemo savjete, ali nemamo pravo da se miješamo u uređivačku politiku", kazala je Vujović, govoreći o primjedbama da Javni servis nije dovoljno otvoren za sve manjinske narode. 

Ona je rekla da je ideja da set medijskih zakona, sada u formi nacrta, budu opet propitani od aktuelne administracije. 

"I da budu dostavljeni poslanicima. Za to smo da nacionalni Javni servis bude što snažniji i nezavisniji. Želimo im sreću u radu", kazala je Vujović. 

Poslanik DPS-a Abaz Dizdarević kazao je da uprkos nekim neslaganjima sa uređivačkim politikama u RTCG, ostaju na stanovištu da predlog nije dobar. 

"Imali smo priliku da čujemo i stav Evropske komisije, gdje se iskazuje zabrinutost zbog ovakvog predloga", kazao je Dizdarević. 

Poslanica PES-a Jelena Nedović je naglasila da je prošle godine Javni servis dobio određeni novac koji nijesu potrošili pa je to bio input Vladi da predloži ovakvo rješenje.

“Ovaj predlog Zakona neće finansijski ugroziti RTCG”, ocijenila je ona.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč je kazala da su mediji uvijek slika i prilika onoga što se dešaca u društvu.

“DPS neće podržati izmjene ovog zakona. Ova vlast je bila dužna da ispuni obećanja da javnom emiteru pripadne 0,3 odsto budžetskih sredstava", kazala je Vuković Kuč.

Ona je kazala da Evropska komisija negoduje zbog ovog predloga zakona. 

"To je ozbiljna primjedba", primijetila je poslanica DPS-a. 

Poslanik BS Amer Smailović rekao je da se Javnom servisu ima dosta zamjeriti, te da je neprihvatljivo da nema redakcije za program na bosanskom jeziku. Naglasio je da Bošnjaka umnogome nema na uredničkim mjestima. 

"Mislim da se stvari moraju mijenjati na bolje", rekao je Smailović. 

Poslanik BS Boris Mugoša kaže da mu nije jasno zašto se samo jedan element tretira ovim zakonom. Navodi da nije oduševljen Javnim servisom, daleko od toga, ali je pitanje zašto je onda samo u proceduri ovakav predlog. 

"Stvari treba mijenjati na sveobuhvatan način", kazao je Mugoša. 

Na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu ranije je usvojen Predlog zakona o izmjeni Zakona o Nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, koji je podnijela Vlada Crne Gore.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da se predviđa mijenjanje člana 19 ovog zakona, na način da se određuje minimalni iznos za finansiranje RTCG koji ne može biti manji od iznosa od prethodne godine.

"Ovim predlogom se potvrđuje opredjeljenje da je Crnoj Gori potreban Javni servis koji je oslobođen političkog uticaja", naglasila je Vujovićeva.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević u svom obraćanju kazao je da ovaj predlog Zakona za cilj ima smanjenje budžetskih izdavanja za RTCG.

"Vlada ima velike troškove i sada treba uštedjeti na svim stavkama gdje postoji mogućnost", istakao je Rakočević.

Navodi da ovaj predlog Zakona za cilj "ima da na žalost uštedi na račun RTCG".

U odgovoru Vujovićeva je rekla da se ne radi o smanjenju, te da će budžet RTCG-a za 2024. godiinu biti isti kao za 2023. godinu, ili čak veći.

Istakla je da izvještaji međunarodnih partnera govore da je Javni servis sa ovakvim budžetom uspio da nepristrasno izvještava u tri izborna procesa.

"Dakle, Zakon ćemo usklađivati. Još uvijek imamo draftove tri medijska zakona, koji će se u narednom periodu naći pred poslanicima", navela je Vujovićeva.

Istakla je da nijesu urađene konsultacije sa RTCG-om u vezi sa ovom normom, ali da su u prethodnih 18 mjeseci sa RTCG-om rađene konsultacije o setu medijskih zakona, i da će nastaviti u tom duhu.

"Želim da pohvalim menadžment RTCG-a koji je počeo sa produkcijom sopstvenog programa", istakla je Tamara Vujović.

Poslanik Nikola Rovčanin (Demokrate) pohvalio je rad Javnog emitera, koji, kako kaže proizvodi odličan sadržaj, te veliki broj kvalitetnih informativnih i drugih sadržaja. Smatra da se trebaju razmotriti i komercijalni izvori prihoda. 

Predsjedavajući Odborom, Milun Zogović istakao je zadovoljstvo radom Javnog servisa i podsjetio na izvještaj EK koji je registrovao profesionalan rad Javnog servisa.

Ministarka je navela da Javni servis ne mora da bude najpopularniji, nego najkvalitetniji.

Poslanik Jovan Vučurović istakao je da Javni servis što se tiče budžeta treba da bude zadovoljan. 

"Novac koji se izdvaja je dovoljan da Javni servis funkcioniše kao nezavistan medij. Podsjetiću da su kada smo protestovali 2015. godine, RTCG  je pravila serijale o Protestima DF-a, ali je bilo interesantno da nikada nije pozvan niko iz DF-a u tom kontekstu.  Dajem podršku da Javni servis bude reformisan, a što se tiče političkog subjekta kojem ja pripadam, i naroda kojem pripadam mislim da to još uvijek nije na onom nivou na kojem treba da bude", poručio je Vučurović.

Podsjetimo, Međunarodna organizacija za medijske slobode Reporteri bez granica (RSF) pozvala je crnogorske poslanike da odbace predlog novog modela finansiranja Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) bez prethodnog konsultovanja Javnog servisa.

Ocjenjuju da taj predlog izlaže medij političkom pritisku, te da je nekompaktibilan sa procesom za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, koji je podnijela grupa poslanika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније