Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

17. 01. 2024. 12:18 >> 17:09
16

KONSULTATIVNO SASLUŠANJE

Knežević Mugoši: Da je sreće bili biste u UIKS-u

Kandidatkinja za vrhovnog državnog tužioca (VDT) Suzana Mugoša saslušana je danas na Skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Poslanik DNP i ZBCG Milan Knežević kazao je da bi, da je sreće, Suzana Mugoša već sada bila iza rešetaka.

"Želim da je pitam kad se i koliko puta čula 12. i 13. marta 2019. godine, nakon što su napravljeni snimci na mjerama tajnog nadzora sa Vesnom Medenicom. Posebno nakon što je Saša Sinđelić kazao da je "Državni udar" farsa, i da je morao da kaže da su Andrija Mandić i Knežević odgovorni za Državni udar"? Vi ste u julu mjesecu, potvrđujući status svjedoka Saši Sinđeliću, koji je u optužnici zaveden kao Aleksandar Sinđelić, doveli do toga da je Vaš sin u julu 2018. godine  zapošljen", tvrdi Knežević.

Pitao se kako može da tvrdi da njen sin na snimku ima 14 godina a  ima pendrek, što je prethodno Mugoša saopštila.

"Je li to porodična tradicija. Vaš sin tad nije imao 14 godina. Onda kako se pripadnici 'kavačkog klana' interesuju za vašeg sina a ima 14 godina. Ako ne znaju njega, onda znaju Vas. I Vi dobro znate da imate veze sa ljudima koji su označeni kao ljudi koji su bliski klanu. Da li je tačno da je vaš sin prekomandovan u Danilovgrad, nakon čega ste molili Zorana Lazovića u Hotelu Podgorica da ga vrati u Podgoricu", pitao je Knežević.

Prethodno je Mugoša saopštila da ne zna zbog čega su 'Kavčani' istraživali odakle je procurio video snimak njenog sina koji pendrekom bije jastuk u okviru priprema za prijem u policiju. 

"Vi treba da idete u zatvor. Da imamo Sudski savjet kao što ga nemamo, bili biste  ste smijenjeni", istakao je Knežević.

Tražio je da Mugoša kaže koji je sudija korumpiran i da kaže ko je kupio presudu za "Državni udar" (a vezano za njenu raniju izjavu da je presuda Apelacionog suda kojom se ukida osuđujuća presuda za "džavni udar" kupljena). 

Mugoša je istakla da je Knežević treba manje da se bavi njom. 

"Pozabavite se vi ko je sa kim bio po primorju i sa ambasadorima dogovorio ukidanje presude", navela je Mugoša.

Knežević je pozvao SDT da Mugošu danas sasluša.

"Što se tiče dokaza iz BIA, tačno je da je jedan dio dokaza stigao iz Srbije, ali je takođe i tačno da se nijednom riječju ne pominju ni Milan Knežević, ni Andrija Mandić ni Saša Čađenović", kazao je Knežević i tražio od Mugoše da i ona to potvrdi jer je i sama imala uvid u spise. 

"Vi treba da budete krivično pravno procesuirani. I nemojte da meni pričate da ste Vi odredili pritvor Vesni Medenici. Ja znam da ste se vi isplakale u kancelariji, i da ste Vi rekli "Šta me snađe moja Vesna"", kazao je Knežević. 

Istakao je da je Mugoša danas saopštila da je neki ambasador na crnogorskom primorju na večeri kupio presudu na Apelacionom sudu. 

"Pozivam Vladimira Novovića da posle ovog saslušanja pozove Mugošu da da iskaz. Ako sam ja učestvovao u kupovini te presude, želim da budem i ja saslušan i procesuiran i da mi se odredi pritvor. Ali ako Vi ne govorite istinu, vi treba odmah da budete disciplinovani i kažnjeni do okončanja postupka. Novović na ovo ne može da spušta glavu. E da vidimo  ko je taj ambasador, i za čije interese je kupio presudu. Ako vi ne saopštavate istinu, treba da zbog lažnog iskaza budete procesuirani", istakao je Knežević. 

Suzana Mugoša je kazala da ne poznaje Zorana Lazovića, i kazala da Knežević "mora da prestane da maltretira moju porodicu".

Na to je Knežević rekao "i malo sam ti kazao šta si radila meni i mojoj porodici". 

"Kad sam slušao tebe na 170 ročišta, možeš i ti mene danas, a danas nema komandnog voda i straže da me izbaci. Došao sam sam, naoružan istinom", rekao je Knežević. 

Podsjetimo, Suzana Mugoša bila je sudija u slučaju poznatom kao "državni udar".

Presretnuta Skaj komunikacija dvojice optuženih bivših policajaca, koje su istražitelji označili kao članove navodnog 'kavačkog klana', ukazala je na potencijalnu korupciju, u slučaju poznatom kao "državni udar" u Crnoj Gori. Policijaci Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su u međuvremenu optuženi za kriminalno udruživanje, pokušavali su početkom 2021, da potkupe sudiju Apelacionog sudu kako bi potvrdili presudu Višeg suda u slučaju "državni udar", pokazali su podaci iz presretnute Skaj komunikacije.

Apelacioni sud je odlučivao o prvostepenoj osuđujućoj presudi Višeg suda, sutkinje Suzane Mugoše.

Presudom Višeg suda su 2019. na pet godina zatvora osuđeni su, između ostalih, Andrija Mandić i Milan Knežević, uz obrazloženje da su na dan izbora 16. oktobra 2016. planirali "državni udar". U februaru 2021. godine, Apelacioni sud je ukinuo osuđujuću presudu Višeg suda. 

Kandidatkinja za VDT-a Suzana Mugoša kazala je u uvodnom dijelu današnje sjednice odbora da je za ovu poziciji preporučuju njeno iskustvo i praksa koju je stekla.

"Cijelo vrijeme rada radila sam objektivno i nepristrasno. Ako se pogleda struktura optuženih u mojim predmetima, jasno je da nije bilo nikakve pristrasnosti u mom djelovanju. Zato smatram da sam svojim radom i iskustvom dorasla da budem na čelu tužilaštva. Moja misija je da u mom radu tužilaštvo ne bude upravo ovo što vi političari pokušavate, a to je vršenje pritiska na tužioce. Tužilaštvo treba snažan odgovor na sve što političari izjavljuju. Zato je moj cilj efikasno, stručno i nezavisnio tužilaštvo", istakla je Mugoša.

U obraćanju je kazala da je jasno da vladajuća većina želi da drži tužilaštvo pod političkom kontrolom.

Predsjednik Odbora Milun Zogović pitao je Mugošu o prepiskama koje su isplivate u javnost, a tiču se prepiske Mugoše i bivše predsjeednice Vrhovnog suda Vesne Medinice.

"Ako se utvrdi da je komunikacija validna, smatrate li da ste dostojni da obavljate bilo koju funkciju. Da li je tačno da ste od Vesne tražili uslugu da Vaša ćerka Ana Mugoša položi tri predmeta. Da li je tačno da nakon što ste potvrdili status svjedoka saradnika Saši Čuinđeliću, vaš sin bez konkurska primljen u Antiterorističku jedinicu? Da li je tačno da je Vaš suprug dobio kredit sa Djevičanskioh ostrva, i da Vas pitam vezano za navode koje ste izrekli u vezi kupovine presude Vijeća Apelacionog suda u slučaju Državnog udara. Da li vas je na te navode neko saslušao, i ako nije, da li ste vi po službenoj dužnosti podnijeli oprijavu za korupciju", pitao je Zogović.

Ona je kazala da još nije pozvana u SDT te da očekuje poziv.

"Sva saznanja njima ću saopštiti. Što se tiče ličnih pitanja, sve što ste pričali je način da mene diskreditujete. Firma i poslovanje moga supruga su javno dostupni. Već ste se bavili sa tim pa nijeste našli ništa. Za sve što mislite da treba podnesite prijavu nadležnim. I dokumentacija za moga sina je dostupna. Nije tačno da sam za račun potvrđivanja svjedoka saradnika zaposlila sina. Moja ćerka ne radi tri godine, i gdje god je pitala rekli su joj da bi je zaposlili ali "bi ih onda napali iz DF-a jer je ćerka Suzane Mugoše", odgovorila je ona.

Odgovarajući na pitanje o Vesni Medenici, kaže da je relaksirana povodom prepiski sa njom.

"O tome ću se izjasniti precizno nakon što postupak bude okončan, jer sam u tom predmetu ja bila sudija za istragu, i ja izdala nalog za pregled telefona. Nema ništa što me može kompromitovati. Da li sam ja postupala zakonito, odrediće Vijeće na glavnom pretresu. Moja ćerka nije završila na UDG-u. Što se tiče Vesne Medenice znam je 28 godina. Ja se ljudskog odnosa sa Vesnomn Medenicom ne odričem", kazala je Mugoša.

Poslanik Milan Knežević je dobacio "obadvije ste iste", nakon čega je došlo do prepirke između njih dvoje.

Vanja Ćalović (MANS) pitala je Mugošu "od kada imate saznanja da je kupljena presuda za Državni udar i zbopg čega nijeste podnijelu krivičnu prijavu? Zbog čega su pripadncii Kavčana istraživali ko je procurio snimak vašeg sina koji je tukao jastuk pred vama u sklopu priprema za prijem u policiju. Da li ste spremni da kao javni funkcioner kažete o stoji iza ofšor kompanije koja je na račun firme njenog muža uplatila 700.000 eura"?.

"Ja kad sam dobila odluku Apelacionog suda, obratila sam se predsjedniku Apelacionog suda 22.03.2022. ukazujući da odluka nije donešena u skladu sa ZKP-om i sudskom praksom. Tada se nisam bavila ni motivima ni razlozima. To je ono što sam ja smatrala da je moje da preduzmem", kazala je Mugoša.

Tvrdi da nema pojma odakle Kavčani istražuju snimak njenog sina.

"Moj je sin tada imao svega 14-15 godina", tvrdi Mugoša.

U odgovoru na pitanje o uplati od 700.000 eura na račun kompanije njenog muža, kaže da ona ne vodi poslovanej te kompanije.

"Ja znam da ste se vi interesovali, ali ja ne vodim poslovanje moga muža. Sve što smo imali prijavili smo. Godinama prijavljujem imovinu. Sve što mislite da je nezakonito podnesite prijavu, ja sam potpuno mirna po tom pitanju", kazala je ona.

Član Odbora Boris Mugoša ukazao je stav Evropskog suda po kome se produženje pritvora ne bi trebalo dešavati pod istim argumentima pod kojim im je određen pritvor, i postavio Mugoši pitanje u tom smjeru. Postavio je pitanje o finansijskim istragama, i pitao Mugošu šta u ovom dijelu treba da radi tužilački sistem budući da "kaskamo u finansijskim istragama".

Mugoša je istrakla da je u većini predmeta određivala pritvor, jer su predlozi oji su dolazili do nje bili zakonski utemeljeni.

"Postoje neki pritvorski osnovi koji kad se izraze u početnoj fazi postupka i dalje traju, ali mislim da sud treba u daljem postupku nekada primijeni i druge mjere obezbjeđivanja lica", kazala je Mugoša.

Govoreći o finansijskim istragama, ona je istakla da se imovina ne može oduzeti do pravosnažnosti presude do koje je dug put.

"Smatram da u tom dijelu treba mijenjati Zakon, jer je imovina blokirana sve do pravoznažnosti presude", istakla je Mugoša.

Član odbora Ervin Ibrahimović pozvao je sve političke subjekte da pokažu političku volju.

"Sve vas pozivam da optvorimo dijalog i da dodjemo do koncenzusa. Moramo imati dijalog da bi se VDT osjećao slobodnim i djelovao slobodno. VDT-u moramo stvoriti uslove za rad, i stvoriti uslove da se građani osjećaju sigurno i bezbjedno", rekao je Ibrahimović.

Ibrahimović je pitao Mugošu da li će, ukoliko bude izabrana početi istraživanja ratnih zločina i doprinijeti da se zločinci privedu licu pravde. Pitao je da li će obnoviti sve procese od Herceg Novog, Štrpaca...? Osvrnuo se i na događaje koji predstavljaju izraz nacionalne i vjerske netrpeljivosti, i pitao kako će se odnositi prema takvim slučajevima, te kakva će biti zastupljenost nacionalnih manjina u tužilaštvu.

"Ako ja budem VDT budite sigurni da će se obračunati sa ratnim zločinima. Svi ratni zločini se moraju rasvijetliti i zbog prošlosti i zbog budućnosti", poručila je Mugoša.

Na pitanje o zastupljenosti manjina u tužilaštvu, poručila je da je najbitnije da li je neko stručan ili nije.

Ibrahimović je kazao da će teško koji kandidat sa takvim stavom dobiti podršku Bošnjačke partije, budući da ne postoji nijedan tužilac iz reda bošnjačkog naroda.

Andrija Nikolić (DPS) ocijenio je da izostaje politički dijalog. On je pitao Mugošu, u odnosu "na politizovanje rezultata rada tužilaca", kako promijeniti takav ambijent?

"Da li bi trebalo razmišljati da se neka esnafska imenovanja vrste, tj da ljudi iz Udruženja pravnika, Advokatske komore budu birani, i na koji način doživljavate pritiske usmjere na Vas, a u odnosu na određene sudske postupke koje ste vodili?", pitao je između ostalog Nikolić.

"Smatram da struka treba da bira VDT-a, jer ljudi iz struke najbolje znaju ko će najbolje obavljati tu poziciju. Vi svi kao političari gledate kroz politiku ljude, a ne kroz ono šta rade i kako rade", kazala je ona.

U odgovoru na pitanje o proitiscima zbog presude u slučaju "Državni udar" kazala je da je već sedam godina izložena pritiscima te da je svoj posao radila časno i pošteno.

"Za to što sam radila dobila sam platu, niko mi nije dodijelio stan, niti plaćao i za to se nijesam izjašnjavala. Rukovodila sam se uvijek time da je važno ko kaže a ne šta se kaže. Međutim, jedan od optuženih sa pozicije šefa parlamenta izjavljuje da sam ja "premazana", a da je eto neko tamo pošten. Ja sam zato odgovorila na to, jer se nijesam rodila sa funkcijom nego sa imenom i prezimenom. Mene neće niko disciplinovati kroz disciplinske postupke, a ja ću svoja saznanja ko je kupljen saopštiti SDT-u, i vrlo rado ću se odazvati da svoja saznanja podijelim. Ja nijesam korupmpirana, nisam podmazana. To znaju i ovi ljudi koji mi govore šta sam", kazala je ona.

Darko Dragović (PES) pitao je Mugošu da li bi podnijela predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv tužioca koji je kazao da je optužnica njegovog kolege kupljena, ili falsifikat službene isprave.

"Prvo bih toga kolegu pozvala da vidimo šta ima da kaže na to, a nakon toga bih vidjela šta dalje", odgovorila je Mugoša.

Odbor je ranije već saslušao kandidatkinju Maju Jovanović.

On je rekao da će se u drugom krugu glasanja 27. januara, gdje je za izbor potrebna tropetinska većina od 49 poslanika, Skupština izjašnjavati o sva tri kandidata.

Jovanović nije izabrana za VDT-a u prvom krugu glasanja 21. decembra, u kojem je za izbor bila potrebna dvotrećinska podrška poslanika.

Upitan da li je optimista da će stranke postići konsenzus i da će biti izabran VDT, Zogović je naveo da bi, sa mjesta predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, bilo neprimjereno da licitira sa bilo čim što se tiče izbora.

„Svakako da će plenum donijeti završnu riječ i da će se, na osnovu glasanja u plenumu, vidjeti da li je neko od tri kandidata dobio tropetinsku većinu i time izabran za VDT-a“, dodao je Zogović.

On je kazao da ni na jedan način ne želi da dovedi u pitanje kredibilitet samog procesa, koji je transparentan i javan.

„Svi činioci društveno-poliitčkog života u Crnoj Gori mogu blagovremeno da prate sam tok izbora, a na plenumu je da da završnu riječ“, rekao je Zogović ranije.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније