Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

30. 01. 2024. 19:49 >> 06:51
Čitaj mi:

okrugli sto

Poslanici o VDT-u: Riješiti ubistvo Jovanovića, afere korupcije…

Sagovornici emisije "Okrugli sto" na Parlamentarnom kanalu komentarisali su izbor vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića, i usaglasili se u ocjeni da su očekivanja velika, ali i da Marković sam treba odrediti listu prioriteta nakon upoznavanja sa predmetima.

Bivši ministar unutrašnjih poslova i aktuelni poslanik GP URA Filip Adžić ocijenio je da je velika stvar da poslije toliko godina imamo VDT u punom mandatu.

"Očekivanja su velika ali on nije supermen, i moram reći da jedan čovjek ne može riješiti sva goruća pitanja, ali svakako da kao i sa dolaskom Vladimira Novovića koji jeste pokrenuo promjene, očekujem i od Markovića da da jedan dodatni zamah i da ostalim tužiocima pruži vjetar u leđa", istakao je Adžić.

Kaže da prioritet svih prioriteta mora biti ubistvo Duška Jovanovića.

"To je nešto što u najvećoj mjeri opterećuje Crnu Goru. Ali isto tako ništa manje pažnje ne treba posvetiti ni "Prvom milionu", ni predmetu Limenka ni ostalim predmetima koji opterećuju javnost. Očekujem da Marković krene da radi, da da uputstva i instrukcije ili da predmete da tužiocima koji su sposobni da rade", smatra Adžić.

Vjeruje da već u prvih mjesec - dva dana možemo vidjeti da li kod Markovića postoji spremnost da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

"Ali treba imati strpljenja, jer jedan čovjek ne može sam sve da radi. Na slučajevima se radilo i želim da pohvalim Maju Jovanović koja je i dala predlog o imenovanju Vladimira Novovića", podsjeća Adžić.

Odgovarajući na pitanje o svom učinku na poziciji ministra unutrašnjih poslova, Adžić kaže da se moglo uraditi više ali za to je bilo potrebno da dođe do promjena u tužilaštvu.

"Izvršna vlast je radila sve što je bilo u njenoj moći. Očekujem da vrlo brzo predmete koji su sa policijske strane gotovi, da imamo u potpunosti procesuirane", ocjenjuje on.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković kazao je da politika treba da prestaje da određuje prioritete.

"Kako u VDT-u tako i u SDT-u i sudovima. Prioriteti su određeni Ustavom i zakonom. Samim izborom i davanjem podrške gospodinu Markoviću, vjerujemo da će on sam odrediti sebi prioritete. Mislim da mu treba dati prostora da radi i da mu stvorimo uslove za nesmetan rad", ističe Leković.

Kaže da, ukoliko govori iz pozicije građanina, prioriteti treba da budu određeni prema šteti koja je naprevljena tim aferama, ili i onoj šteti koja i dalje traje.

"Svi se moramo zalagati za nepristrasnost i profesionalnost VDT-a. Za svaku aferu očekkujem pomak i razrješenje. Građani su 30 godina živjeli u velikoj nepravdi, puno je slučajeva u kojima se mora zadovoljiti pravda a tu ubistvo Duška Jovanovića, Slavoljuba Šćekića...", kaže Leković.

On je kazao da imao i funkcionere koji se nalaze na Crnim listama SAD-a (Branislav Mićunović i Miodrag Daka Davidović), te da očekuje razrješenje u tom dijelu.

"Treba da se krene u rješavanje tih osjetljivih pitanja a koji su bili javna tajna u CG svih ovih godina. Jedino na taj način ćemo doći do pune pravde", zaključio je Leković.

Poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić ocijenio je da je misija da se uapređuje tužilaštvo i sudstvo.

"Nijesmo podržali Markovića zbog neke trgovine, već što želimo da se kompetira sastav tužilačke i sudske organizacije i da se naprvi napredak ka EU. Pozivam na to da mi moramo voditi računa o nama samima ovdje. Moguće da je iznenađenje naša podrška Markoviću. Ali on je dao obećanja oko slučajeva ratnih zločina, i to je nešto gdje mi očekujemo od njega da da svoj doprinos", istakao je Gutić naglasivši da misli na slučajeve "Bukovica", "Kaluđerski laz", "Štrpci" i "Deportacije".

"Nemamo nikoga da je osuđen u ovim slučajevima. Krivica mora da se individualizuje. Ja sam za to da se Markoviću ne nameću prioriteti, nego da mu se da vremena da se upozna sa predmetima. Smatrmo da slučajevi ratnih zločina zaslužuju prioritetno djelovanje Markovića", kaže Gutić.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević kaže da od Markovića očekuje da istraži sve afere, i one prije i poslije 30. avgusta.

"Postoji neka percepcija da će iz istraga biti izuzeti predstavnici "oslobodilačkih vlada", i mi od Markovića očekujemo da se VDT bez izuzetka bavi svima. Za koga god postoji osnov sumnje da je učestvovao u nelegalnim radnjama, naše je očekivanje da se tužilaštvo krajnje objektivno tome posveti i pristupi profesionalno", kaže Zirojević.

Podsjetio je da je SD glasao i za sudiju US i "za sve ono što je interes Crne Gore".

"Mi smo podršku Markoviću pružili cijeneći da se radi o kandidatu koji ima zavidnu biografiju i radno iskustvo. Dobio je isključivo pozitivne preporuke a i međunarodni partneri su blagonaklono gledali na njegovu kandidaturu. Nije neobično što smo ga podržali. Mi u potpunosti poštujemo i rad gospođe Mugoše (Suzana Mugoša) i njene stručne reference, ali je situacja sada bila takva", naglasio je Zirojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније