Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

I.P./M.M.

01. 02. 2024. 15:16 >> 15:19
Čitaj mi:

KOPRIVICA

Vlada podržava Odbor za izbornu reformu

Vlada Crne Gore podržava Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu i želimo da pružimo i političku i stručnu podršku za rad skupštinskog odbora, kazao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

"Bio sam član Odbora za sveobuhvatnu reformu u prethodnom periodu, glavni problem je bio političke tenzije i odsustvo političke volje prethodne vlasti da se uhvati u koštac sa problemima. Njima su izborne zloupotrebe bile način da dolaze do vlasti i način za održavanje na vlasti", kazao je Koprivica. 

Koprivica je napomenuo da posljednji podaci OEBS-a govore da se kvalitativno promijenio ambijent za održavanje izbora u Crnoj Gori. 

"U posljednjem izvještaju OEBS-a konstatuje se da postoji demokratski ambijent i osnova za održavanje izbora", istakao je on.

Koprivica je poručio da ostaje izazov pravnih praznina i stvaranje normativne osnove za uspostavljenje punog povjerenja svih aktera u izborni proces.

"Cilj je da iamo pravni sistem koji neće nikome ostaviti prostor za eventualne izborne manipulacije. Mi smo 2019. godine ponudili 16 zakona i 200 rješenja za fer izbore. Izostala je tada politička volja da se to implementira i reformiše pravni sistem ali desile su se promjene avgusta 2020. godine, i sada nema više pritisaka koji su bili ranije svojstveni funkcionerima iz javnog sektora na birače. Ali naša je odgovornost da, i zbog zahtjeva javnosti kao i očekivanja svih političkih subjekata, da reformišemo javni okvir, da se uklone svi nedostaci i praznine", naglasio je Koprivica. 

Koprivica je kazao da će u okviru Savjeta za vladavinu prava formirati ekspertske timove koji će pomoći unapređenju procesa i između ostalog izborne reforme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније