Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

14. 02. 2024. 19:38 >> 21:12
4
Čitaj mi:

SPAJIĆ U BRISELU

Evropska unija računa na Crnu Goru, nastaviti sa reformama

Poslate su sjajne poruke, u Briselu su oduševljeni progresom koji je napravljen u Crnoj Gori za samo tri mjeseca, kazao je premijer Milojko Spajić nakon sastanka s predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Briselu.

Spajić je za TVCG kazao da je u Briselu pomenuto da imaju subjektivni osjećaj kao da su prošle tri godine, a ne tri mjeseca koliko je urađeno za kratko vrijeme, te da žele da Crna Gora nastavi ovim tempom.

"Obećavajuće su poruke, smatram da postoji veliki prostor za napredak u mjesecima koji slijede. Poslali smo očekivanja da želimo da se IBAR desi u toku belgijskog presjedavanja, kada bismo otvorili mogućnost da zatvaramo poglavalja ove godine ubrzanim tempom", istakao je Spajić.

Što se tiče plana rasta, poručuje Spajić, poslata je poruka da Evropa računa na Crnu Goru kao i da Crna Gora računa na pomoć Evropske unije kroz plan rasta.

Na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, Spajić je stakao je da je izuzetno bitno nastaviti sa reformama i insistirati na vladavini prava, a kao odličnu praksu u rješavanju važnih pitanja, izdvojio je način na koji je urađen popis u decembru prošle godine.

Tokom sastanka Spajić je naglasio da će i dalje posebno insistirati na napretku u reformama vezanim za poglavlja 23 i 24, što će biti prva tačka na svakoj sjednici Vlade, uz poseban fokus na efikasnu realizaciju zadataka.

Predsjednik Evropskog savjeta je konstatovao da je Plan rasta velika šansa za ubrzani razvoj zemalja Zapadnog Balkana, a premijer Spajić dodao da će od ogromne važnosti za Crnu Goru biti da se iskoristi šansa za priključenje jedinstvenom evropskom tržištu, što bi moglo da privuče veliki broj investitora.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Spajić je istakao da je Crna Gora spremna da uradi domaći zadatak, bez ikakvih prečica i da će reforme približiti našu zemlju vrijednostima i standardu članica Evropske unije.

U razgovoru je konstatovano da naša zemlja može biti pravi primjer da je proces proširenja živ i da se ispunjavanje mjerila isplati.

Apostrofirana je i uloga Evropske političke zajednice, kao platforme, koja može poslužiti da se promovišu benefiti proširenja, poput stabilnosti za EU i sigurnosti za zemlje Zapadnog Balkana.

"Bilo je riječi i o geopolitičkoj situaciji usljed rata u Ukrajini, a naglašena je potpuna usklađenost Crne Gore sa EU vanjskom politikom. Zaključeno je i da će odobrena podrška Evropske unije, u iznosu od dodatnih 50 milijardi eura, biti od velikog značaja za Ukrajinu", istakli su u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније