Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Obrad Mandić [ Radio Crne Gore ]

16. 02. 2024. 06:58 >> 07:02
Čitaj mi:

ĐUKIĆ I MARIĆ ZA RCG

Zakone o Vladi i Skupštini donijeti što prije

Osim Zakona o Vladi neophodno je donijeti i Zakon o Skupštini, ocijenio je za naš Radio generalni sekretar u ranijoj, 43. Vladi, Boris Marić.

On navodi da se ne smije žuriti sa rješenjima da svaka naredna vlast ne bi mijenjala Zakon o Vladi kako njoj odgovara.

Analitičar Stefan Đukić kazao je našem Radiju da nije optimista da ćemo dobiti zakonski tekst koji će ograničiti ovlašćenja i konstantna partijska zapošljavanja.

“Zakon o Vladi je neophodan, ali i Zakon o Skupštini i bilo bi poželjno da oba zakonska teksta budu usvojena u što skorijoj budućnosti. Što se zakona o vladi tiče neophodno je apsolutno pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i uskladjenost sa Greko preporukama”,ističe Marić.

Marić navodi da se ne smije žuriti sa rješenjima, da svaka naredna vlast ne bi mijenjala Zakon o Vladi kako njoj odgovara.

“Velika je dilema da li taj zakon treba da propiše resore koji su obavezni,takodje i da definiše i druge organizacione cjeline.Ako zakon bude previše nefunkcionalan,svaka vlast može mijenjati tekst zakona kako njoj bude odgovaralo u tom trenutku”, kaže Marić.

Koliko god mi željeli da ograničimo moć vlasti,to može da ima kontra efekte, navodi Marić.

“Koliko god javnost željela da ograniči moć vlasti,moramo biti pažljivi dokle smije da se ide,da ne bi donijeli rješenja koja su u suprotnosti sa funkcionalnošću izvršne vlasti”, zaključuje Marić.

Đukić kaže da je neophodan zakonski tekst koji će ograničiti broj resora i državnih sekretara.

“Ja se nadam da ćemo dobiti zakon koji će definisati ograničenja po pitanju resora i državnih sekretara,jer se u prošlosti to prilagodjavalo političkim apetitima onih koji formiraju vlast”, navodi Đukić.

Đukić nije optimista da ćemo dobiti zakon kakav nam treba.

“Nisam optimista da ćemo dobiti zakonski tekst koji će ograničiti ovlašćenja i konstantna partijska zapošljavanja”,mišljenja je Djukić

Vlada će, ističe Đukić, samo formalno ići da ispuni očekivanja evropskih partnera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније