Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Radio Crne Gore ]

19. 03. 2024. 11:28 >> 11:32
Čitaj mi:

MARIĆ U EMISIJI "LINK"

"Poligrafsko testiranje kandidata za šefa policije bilo nepotrebno"

Ako konkurs za direktora Uprave policije u punom mandatu bude uspješan, nema sumnje da će Vlada nastaviti svoju egzistenciju i da će se nastaviti politička saradnja u savezu na vlasti, smatra pravnik i analitičar Boris Marić.

Marić je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore podsjetio da su bile brojne nezakonitosti oko izbora v.d. direktora UP.

"Nema tu nekih pravnih dilema, većina pravnika tako misli. Mogli bi da nabrajamo i objašnjavamo koje su procedure prekršene. Trebalo je završiti sjednicu Vlade, zakazati novu. Ta je sjednica mogla da se zakaže minut, a zatim određenim da premijer obavezujućim uputstvom sugeriše ministru da predloži drugog kandidata. Tako bi se išlo u rješenje tog pitanja", kazao je Marić. 

On je ocijenio da će javni poziv za izbor direkora UP u punom mandatu imati i pravnu i političku konotaciju.

"To je očigledno. Regularnost će se pratiti i zainteresovanost će biti velika. Ovo što se do sada desilo može izazvati pravnu gimnastiku. To može i sugerisati kandidatima da konkurs koji je raspisan već završen", smatra Marić. 

Marić je ukazao da se zato i bira v.d., kako bi se pokrio vakuum i omogućilo fuinkcionisanje određene institucije.

Govoreći o najavljenoj tužbi ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, Marić kaže da ministar prvo treba pravno da legitimiše tužbu.

"To treba vezati sa situacijom raspisivanja konkursa direktora policije u punom mandatu. Ako konkurs uspije nema sumnje da će Vlada nastaviti svoju egzistenciju i da će se nastaviti politička saradnja među konstituentima vlasti, a ako ne uspije, biće saradnja završena", poručio je Marić.

Prema Marićevim riječima, profesionalizacija u Upravi policije je neophodna. 

"Greška je od 2020. godine što se koalicionim sporazumima nije insistiralo na tome. Bilo je političkog interpleja pri izboru u ANB i UP, i dan danas ga ima", tvrdi on. 

Na pitanje kako komentariše položaj Demokrata u Vladi, Marić se nada pregovorima. 

"Demokrate su svojim odlukama gurnuli sami sebe u problem, a premijer Milojko Spajić je iskoristio tu priliku da ojača svoju političku poziciju. Vjerovatno će se ići linijom pregovora u izboru direktora UP u punom mandatu. Na djelu su taktičke političke igre, a ne strateške", pojasnio je on. 

Upitan kako komentariše poligrafsko testiranje, Marić je kazao da on nije bio potreban.

"Izazvalo je više problema nego što je dao rješenja. Ali, ja smatram da poligrafsko testiranje treba da se obavi o odjeljenjima za borbu protiv korupcije i kriminala", naveo je on. 

Komentarišući mogućnost da Spajić "isključi" Demokrate iz Vlade, a da u političku igru uđe neki novi politički subjekt, Marić kaže da je sve moguće u ovakvoj političkoj situaciji. 

"Tu je Bošnjačka stranke, HGI i SD. Ima prostora da se ova postojeća većina pretvori u neku drugu većinu, koja bi, po mom mišljenju, bila oročenog karaktera. I u tom slučaju bi imali izbore", zaključio je Marić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније