Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

01. 03. 2024. 12:28 >> 12:54
1
Čitaj mi:

Šahman

"Ibrahimović privatizovao BS, neistomišljenike udaljava sa sjednica"

Dugogodišnji funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Sead Šahman saopštio je da je predsjednik te partije Ervin Ibrahimović privatizovao stranku, te da neistomišljenike udaljava sa sjednica organa partije i da uskraćuje mogućnost slobode govora.

"Očigledno da pravne akte koje smo svi zajedno usaglašavali i utvrđivali važe samo kada to odgovara pojedincima, te po principu “švedskog stola” i uzimanja samo i isključivo onoga što odgovara u datom momentu. Nakon nekoliko mojih javljanja i intervencija u namjeri da sjednicu učinimo legalnom i legitimnom predsjednik stranke Ervin Ibrahimović me pozvao da napustim salu jer mi je 'prestao mandat zbog prestanka vršenja funkcije predsjendika Foruma mladih'", naveo je Šahman.

On je kazao da je na to reagovao pozivajući se na Statut i raniju praksu predloživši Ibrahimoviću da to uradi na način što će staviti na glasanje, baš onako, kako kaže, kako i omogućava član 6. Statuta BS-a prihvatajući da ako većina članova Glavnog odbora to izglasa, on neće imati ništa protiv predloga Ibrahimovića.

"Opet, naravno, Ibrahimović je odbio to da uradi i nije stavio na glasanje. Ovim putem demantujem pisanja pojedinih portala putem insajderskih izvora sa sjednice da je bilo kakva većina donijela takvu odluku o prestanku mog mandata kao člana Glavnog odbora BS, što znači da se radi o samovolji pojedinca", istakao je Šahman.

On je rekao da je važna činjenica, koja je, kako navodi, poznata svim članovima Glavnog odbora, a koja je uzimana i kasnije kao jedan od argumenata u raspravi, "da su po tom osnovu i istom članu statuta u Glavni odbor ostali i mnogi drugi članovi kojima je u međuvremenu, a između dva Kongresa partije, istekao mandat na pozicijama mnogih partijskih entiteta, kakav je i ovaj, ali i raniji predsjednici opština, skupština opština..."

"Imena tih ljudi nije navodio rekavši da je to uradio javno sa govornice tokom sjednice GO, te da ne želi ljude nominovati ovim putem, objašnjavajući isključivo neprincipjelne pojave i fenomene. Šahman se zahvalio svima onima koji su imali odgovor na ovakav nastup Ibrahimovića, reagujući vrlo žustro, ne želeći da iznosi detalje i deskriptivne opise kojima su označili ovakav način ponašanja Ibrahimovića, ali i onima koji su nakon sjednice zvali i uputili poruke podrške - a bilo ih je jako puno", piše u saopštenju.

"Kako bi onemogućio dalju raspravu Ibrahimović je prekinuo sjednicu Glavnog odbora dok navodno ne napustim salu, što sam sa indignacijom odbio da uradim. Nakon skoro polučasovne pauze i moje dosljednosti i pribranosti, sjednica je nastavljena, a ja na istoj prisustvovao do samog kraja", poručio je Šahman.

On je postupanje Ibrahimovića okarakterisao kao diskriminatorno kroz pristup dvostrukih aršina jer se, kako ističe, nikada u istoriji stranke, staroj 18 godina nije desio takav presedan.

"Vjerovatno utemeljenje za tako nešto treba potražiti u mom političkom angažmanu dugom više od deceniju na različitim stranačkim pozicijama: od predsjednika mladih u dva mandata, portaprola partije, člana Glavnog odbora u nekoliko saziva, člana Izvršnog odbora na nivou stranke u nekoliko saziva, člana opštinskog odbora i izvršnog odbora na nivou Glavnog grada Podgorice, sekretara za međunarodnu saradnju stranke i 'glavnog krivca' za članstvo BS u Evropsku narodnu partiju (EPP) (ne po vlastitom kazivanju već onih koji su svjedočili tim procesima za šta imam relevantne dokaze), prvog delegata BS-a u Političkoj skupštini EPP-a u Briselu", rekao je Šahman.

Kaže da se ovih dana navršava tri godine od kako se Rafet Husović, lider bošnjačkog naroda u svakom smilu te riječi, povukao sa pozicije predsjednika BS-a.

"Njegov manifest napisan februara 2021. godine imao sam osobno zadovoljstvo da pročitam na kasnijem Kongresu BS juna mjeseca 2021. godine, od kada nažalost počinje zarobljavanje i poistovjećivanje partije sa privatnim licem E.I. na šta sam mnogo puta do sada ukazivao unutar partijskih organa. Poruka je da demokratija i mogućnost govora nije zagarantovana, ona se mora osvajati. Sukcesivno i postepeno. Ono što mogu da obećam je nastavak još snažnije borbe, ma koliko bilo teško raditi u ovako 'demokratskim” okolnostima'", zaključio je Šahman.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније