Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V./A.M. [ Portal RTCG ]

13. 03. 2024. 02:56 >> 03:43
19
Čitaj mi:

VLADA ODLUČILA

Aleksandar Radović na čelu Uprave policije

Odlukom Vlade vršilac dužnosti direktora Uprave policije je Aleksandar Radović. Premijer Milojko Spajić predložio je Radovića, nakon što Vlada većinom glasova nije prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da vršilac dužnosti direktora policije bude Lazar Šćepanović.

Vlada je, tri sata nakon ponoći, a nakon maratonske sjendnice, imenovala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. 

Prethodno je Vlada, kako saznajemo, dala ovlašćenje/saglasnost premijeru Milojku Spajiću da predloži jednog od prijavljenih kandidata - obzirom da ministar nema drugi predlog za kandidata. 

Radović je dosad bio pomoćnik direktora Uprave policije, šef Sektora za finansijsko-obavještajne poslove. 

Brđaninu istekao mandat

Sjednica je nastavljena jedan sat nakon ponoći. Ministar Danilo Šaranović odbio je da predloži novog kandidata za v.d. direktora policije. Od ponoći, Uprava policije nije imala direktora, jer je istekao mandat Zoranu Brđaninu. 

Prethodno je odbijen predlog ministra Šaranovića, kandidat Lazar Šćepanović nije imao većinu na Vladi. Za čelnika Uprave policije, premijer Milojko Spajić predložio je Aleksandra Radovića. 

U nastavku sjednice, a nakon što je odbijen predlog ministra Šaranovića, premijer je tražio od njega da predloži novog kandidata. Potom je uslijedila nova pauza i sjednica je prekinuta. 

Šaranović pisao Spajiću

Sjednica Vlade je nastavljena, a u ponoć je istekao mandat direktoru policije Zoranu Brđaninu. 

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović uputio je pismo premijeru Spajiću i upozorio ga da ako Vlada ne izabere kandidata Lazara Šćepanović kojeg je predložio za v.d. direktora Uprave policije, došlo bi do kršenja zakona.

Čekalo se da ministar dostavi informaciju sa biografijama svih kandidata za v.d. direktora policije, koju je tražio premijer, a o čemu je usvojen zaključak na vladi. 

Na Vladi je ranije usvojen zaključak da ministar Šaranović do 20.40 časova u utorak mora da dostavi biografije svih kandidata za v.d. direktora Uprave policije. Većina u Vladi smatra da su svi koji su se prijavili za ovu funkciju kandidati za v.d. i da će se o njima raspravljati.

Ovim je potvrđeno pisanje Portala RTCG, koji samo prenosi dešavanja sa sjednice.

Spajić insistira da se skine oznaka tajnosti

Sjednica je opet prekinuta oko 19.20 časova. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović traži da cijeli materijal ostane pod oznakom "interno". Premijer Spajić tražio je da ministar kaže zašto krije biografije i spisak kandidata, i time krši zaključak vlade. Insistira da se skine oznaka tajnosti. 

Dostavljeni nepotpuni materijali

Sjednica je nešto prije 18 časova nastavljena ali je oko 18.15 časova opet prekinuta i data je pauza. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović tražio je da se ne skida oznaka tajnosti o tome ko je poligrafista i nije dostavio biografiju kandidata za v.d. direktora policije. 

Premijer insistira da ministar saopšti ime poligrafiste, a ministar odbija. Premijer neće odustati od ovog zahtjeva, saznaje Portal RTCG. 

Kako saznajemo, premijer je na početku sjednice konstatovao da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović dostavio nepotpune materijale pa mu je naloženo da dopuni dokumentaciju. Takođe, po našim saznanjima, problematizovano je to što je kandidata za v.d. direktora pollicije, Lazara Šćepanovića, na poligrafu ispitivao službenik kojem je on direktno nadređen. 

Naime, ministar Šaranović nije dostavio i test štetnosti, a što mu je bila obaveza. Utvrđeno je da je poligrafsko testiranje radilo lice blisko kandidatu Lazaru Šćepanoviću, a koji mu je i neposredni rukovodilac. Rješenje o tajnosti je donijeto na prijedlog lica koje je zaposleno u organizacionoj jedinici iz koje je kandidat Šćepanović. U skladu sa članom 15 Zakona o tajnosti podataka ministar se navodno saglasio sa takvim predlogom, kojim se cijela informacija proglašava tajnom.

Ministar predložio Šćepanovića

Šaranović je ranije danas kazao da nikada ne bi predložio kandidata za v.d. direktora Uprave policije koji nije odgovarao istinito na poligrafskom ispitivanju.

"Podsjećam da saglasno članu 16 stav 4 Zakona o unutrašnjim poslovima Vlada postavlja v.d direktora Uprave policije isključivo na predlog ministra unutrašnjih poslova, a kako sam već odlučio da policijski službenik Lazar Šćepanović bude kanditat za v.d direktora Uprave policije, ističem da ostala zainteresovana lica za v.d direktora Uprave policije nijesu kandidati, te Vlada o njima ne može odlučivati, o čemu ću Vladu informisati pisanim putem. Nakon ovog poligrafskog testiranja, a po istom metodu slijedi temeljna kadrovska reforma unutar kompletnog policijskog aparata i sektora Ministarstva unutrašnjih poslova", zaključio je Šaranović.

Premijer Milojko Spajić, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i predsjednik Skupštine Andrija Mandić nijesu ranije uspjeli da se dogovore oko izbora v.d. direktora Uprave policije.

Prema saznanjima Portala RTCG, njih trojica su se danas sastala kako bi našli rješenje i prevazišli krizu koja drma vlast povodom izbora prvog čovjeka policije. Prema našim saznanjima, ni Bečić ni Spajić nijesu odstupili od svojih predloga. Aleksandar Radović neće biti predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića već Lazar Sćepanović. Ukoliko Vlada ne prihvati taj predlog, biće dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje vlade i koalicionih partnera.

Planirana i konferencija za medije

Kako je saopšteno, nakon sjednice planirana je konferencija za medije.

Do izbora novog v.d. direktora Uprave policije dolazi nakon što je Vlada, na hitnoj telefonskoj sjednici 3. marta treći put, za manje od godinu razriješila Zorana Brđanina.Procedura podrazumijeva da se vršilac dužnosti direktora policije bira na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Važno izabrati kandidata sa najboljim stručnim referencama

Iz Pokreta Evropa sad kazali su juče da podržavaju transparentan proces izbora vršioca dužnosti direktora policije, koji će omogućiti da se izabere najbolji od više prijavljenih kandidata za jako odgovornu poziciju, saopšteno je iz te partije.

“Na osnovu informacija koje objavljuju mediji, do sada prijavljeni kandidati nemaju partijsku pozadinu, bar kada je PES u pitanju”, istakli su iz PES-a.

Zato je, kako navode, važno izabrati kandidata sa najboljim stručnim referencama.

“Ono što je evidentno da svi prijavljeni kandidati imaju višegodišnje iskustvo i dugogodišnji rad u skoro svim prethodnim sistemima. Stoga, afirmišemo princip da se izabere najbolji od predloženih kandidata za direktora policije, koji nema partijske afilijacije, a spreman je za neselektivnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, zaključuju iz PES-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније