Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

15. 04. 2024. 14:39 >> 14:40

Milović – Hadžiju

"Finalizovati tri bilateralna ugovora za bolju pravosudnu saradnju"

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović razgovarao je danas u Prištini sa ministarkom pravde Kosova Aljbuljenom Hadžiju, na čiji je poziv došao u zvaničnu posjetu Kosovu. Kako je saopšteno iz tog resora, jedna od glavnih tema sastanka bila su tri bilateralna ugovora u oblasti međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima: Ugovor o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Ugovor o izručenju i Ugovor o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Tekst tih ugovora je usaglašavan dvije godine i parafirani su 2016, a od tada nije bilo aktivnosti po tom pitanju.

Ministri su, kako se navodi u saopštenju resora pravde, razmotrili brojne aspekte, kada je riječ o pravosudnoj saradnji između dvije države.

"Stav dvoje ministara je da cio proces treba aktuelizovati i dovesti do kraja da bi se pravosudna saradnja između dvije zemlje precizirala i učinila efikasnom. To se posebno odnosi na problem esktradicije pojedinaca koje potražuje pravosuđe druge zemlje, od čega bi posebnu korist u budućnosti imala Crna Gora", naveli su iz resora pravde. 

Milović je, navode, sa Hadžiju razgovarao i o slučaju Ekrema Bajrovića, državljanina Crne Gore koji se skoro godinu i po nalazi u zatvoru na Kosovu, pod optužbom za ratne zločine iz perioda 1998 -1999. godine.

"Milović je ministarki Hadžiju pokazao interesovanje za taj slučaj i istakao očekivanje zvanične Crne Gore da Bajrović ima pravično i fer suđenje shodno međunarodnim pravnim standardima. Dvoje ministara su pravosudnu saradnju između Crne Gore i Republike Kosova, ocijenili generalno dobrom i izrazili spremnost za njeno produbljivanje i poboljšanje na korist pravosudnih sistema obje zemlje", kazali su iz Ministarstva pravde. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније