Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

15. 03. 2024. 12:50 >> 12:50

Gorčević u Atini

"Dobijanje IBAR-a biće prekretnica i uvod završnu fazu pregovora"

Proširenje EU više nije san za Crnu Goru koja počinje da živi svoju evropsku stvarnost. Već smo pokazali da je moguće pokrenuti promjene i napraviti rezultate ako postoji stvarna politička volja i stabilna parlamentarna većina. Pregovori su odblokirani nakon nekoliko godina stagnacije, a dobijanje IBAR-a će biti prekretnica i uvesti nas u njihovu završnu fazu, poručila je ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević na konferenciji „Zapadni Balkan i proširenje EU do 2030: San ili Stvarnost?“ koji je organizovala Grčka fondacija za evropsku i vanjsku politiku (ELIAMEP).

Ministarka je u Atini kazala da je Crna Gora za samo nekoliko mjeseci uspjela da riješi najteže obaveze u oblasti vladavine prava koje nisu mogle biti riješene u prethodnom periodu.

„Svjesni prilike koju smo dobili, svi pokušavamo da ostavimo po strani naše političke razlike i zajednički radimo na članstvu u EU. U dobroj namjeri, i uvođenjem prakse sveobuhvatnog dijaloga sa opozicijom i organizacijama civilnog društva, Vlada nastoji da pojača nacionalne napore kako bi ispunila sve potrebne kriterijume. Do sada smo tu dobru namjeru pokazali konsultujući sve zainteresovane u vezi sa najosetljivijim temama domaće politike, kao što je sprovođenje popisa stanovništva, odnosno prilagođavanje relevantnih medijskih zakona“, objasnila je Gorčević.

Dodala je da je Vlada odlučna da gradi svoj evropski put na uspješnom iskustvu u vladavini prava, stavljajući ogroman naglasak na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

„Čvrsto vjerujemo da uspjeh svake zemlje kandidata za članstvo u EU doprinosi kredibilitetu cijelog procesa i privlači snažniju političku podršku Unije. Crna Gora će učiniti sve što je u njenoj moći da održi evropski san u regionu Zapadnog Balkana, ali za to nam je potrebna podrška“, poručila je Gorčević.

Osvrnuvši se na Novi plan rasta za Zapadni Balkan ona je kazala da vjeruje da je ovo korak u pravom smjeru, koji će pružiti vrijednu finansijsku podršku, i što je još važnije, otvoriti unutrašnje tržište EU za zemlje Zapadnog Balkana.

„Ispunjavanje kriterijuma za Crnu Goru neće predstavljati veliki izazov, jer smo već željni da sprovedemo sve neophodne reforme do kraja mandata ove Vlade. Novi plan rasta će biti samo dodatno sredstvo za postizanje ovog konačnog cilja Crne Gore, a to je članstvo u EU“, zaključila je Gorčević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније