Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

TVCG [ R.B./K. J. ]

18. 03. 2024. 12:13 >> 14:32
10
Čitaj mi:

ESKOBAR

"Vlada već napravila velike korake, podržavam Spajićeve napore da uđete u EU"

Američka podrška evropskom putu Crne Gore je jasna, a krucijalna je i njihova podrška ekonomskom razvoju Crne Gore, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Ovo je kazao na konferenciji za medije sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

EU put je, kaže, strateški bitan za sve nas i za region. Za razvoj ekonomije i za razvoj države.

"U narednom periodu očekujemo još investicija i grantova iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU). Jako je bitno naše NATO članstvo i za ekonomiju i za standard građana. Ubijeđen sam da će podrška naših građana NATO-u rasti", istakao je Spajić.

Decenijama, kaže, nijesmo dobijali grantove a sada dobijamo novac i kredite za razvoj infrastrukture.

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Država, Gabrijel Eskobar istakao je da su nam partneri te da naš evropski put podržavaju.

"Ova Vlada je već preduzela ogromne korake. Većina lidera u Crnoj Gori je pokazala sjajnu viziju u usmjeravanju Crne Gore", kazao je Eskobar.

Rekao je da ulažu napore da nas približe Evropi. 

"Crna Gora odnosno neki njeni lideri su pokazali sjajnu viziju u usmjeravanju zemlje u turbulentnim vremenima", navodi Eskobar.

Na pitanje kako komentariše istraživanje NATO, a koje je pokazalo da bi za izlazak Crne Gore iz NATO saveza glasalo 44 odsto crnogorskih građana, dok bi za ostanak zemlje u ovom savezu glasalo 46 odsto građana, što je porast od 12 odsto u odnosu na podatke iz prethodnog izvještaja, Eskobar je rekao da svaka zemlja koja se pridružila EU prvo se priključila NATO-u.

"To nije zahtjev, ali je od pomoći. Svaka zemlja koja se pridruži EU je prosperitetnija i demokratskija i mi to želimo za Crnu Goru", istakao je Eskobar.

NATO je sigurnost za svaku zemlju članicu 

Spajić je rekao da su brojke koje su pomenute, zapravo iz prošlosti te da nijesu imali uticaja na njih.

"To su brojke koje gledamo u retrovizoru. Nije nam bio jasno zacrtan put ali znamo sad da je put Crne Gore u EU to je sad jasno. IBAR je ključan i svačija pažnja mora da bude usmjeren ka njemu. Nema ništa da se doda, treba da budemo kredibilna članica i da budemo pouzdan partner NATO-u", istakao je Spajić.

Eskobar je kazao tokom presa da je nakon invazije na Ukrajinu postalo jasno koliko je NATO važan.

Spajić je rekao da benefiti članstva u NATO nisu vidljivi običnom narodu.

"Ako niste članica NATO-a bićete u riziku da vas pregaze drugi akteri na tržištu. Svaki investitor računa na to da ne bude pregažen tenkovima kada dođe u neku zemlju. On mora da ima tu sigurnost i zato je NATO važan" naveo je on.

Kako je kazao, dobili smo od EU 125 miliona bespovratnih sredstava za prugu u prvom mjesecu Vlade koju predvodi.

"Dobićemo uskoro i 250 miliona za džabe za autoput. Dajte da kažemo narodnim jezikom 'za džabe', zato što ssmo dio tog kluba i potpuno smo orjentisani na taj dio svijeta. Mi smo prvi da budemo sljedeća članica EU, ali moramo da razvijemo našu ekonomiju, ne možemo ući siromašni u EU i za četiri godine napravićemo ekonomsko čudo u Crnoj Gori", tvrdi premijer.

Evropa sad 1, Evropa sad 2, Evropa sad 3 i sve druge ekonomske mjere koje se budu sprovodile, sprovode se, kaže, zbog evropskog puta.

"Bez evropskog puta reforme ne mogu biti sprovođene", kazao je Spajić.

Dodaje da ko god se bude pridržavao koalicionog sporazuma neće imati nikakav problem da budu partneri i da zajedno idemo ka EU.

"Naš put prema EU i zapadu do sada nije bio jasno defenisan", ističe Spajić.

Na pitanje na šta je mislio kad je rekao da je najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer Milojko Spajić radi Eskobar je naveo da je mislio da oni podržavaju premijera i druge institucije koje su posvećene integracijama i borbi protiv korupcije.

"Ne podržavam individualno premijera, ali podržavam sve što radi da Crna Gora bude članica EU. Držim se toga što sam rekao" rekao je Eskobar.

Žele, tvrdi. da osiguraju da Crna Gora bude naredna članica EU i bude napredna.

Spajić je rekao da je bitno da na ključnim mjestima imaju najbolje ljude i profesionalce i taj stav se, ističe, nikad neće promijeniti.

Eskobar je, govoreći o svojoj izjavi od prošle sedmice, kada je, pored ostalog, rekao da je zabrinut činjenicom da bi nekadašnji lideri Demokratskog fronta mogli biti dio Vlade, naveo da se njegov komentar nije ticao unutrašnje već vanjske politike, koja je, prema njegovim riječima, "vrlo korektna".

"Ne komentarišemo pojedinačne odnose. Crna Gora treba da nastavi da bude pouzdan partner i veoma sam jasan bio u tom smislu. Ne kažem da premijer ili partije treba da budu predmet našeg interesovanja, već treba sa bude jasno kako se one pozicioniraju na međunarodnom nivou" ističe Eskobar.

 Spajić: O rekonstrukciji Vlade nakon IBAR-a

Spajić je zaključio da je sada vrijeme za isporučivanje rezultata, te istakao da su fokusirani na IBAR i da je nacionalni interes ispred svih političkih interesa. 

Nakon toga će se, ističe, baviti drugim pitanjima, uključujući i rekonstrukciju Vlade.

Na pitanje da li će do juna i dobijanja IBAR-a pokrenuti pitanje rekonstrukcije Vlade, i ko bi eventulano mogao da uđe u tu Vladu, Spajić je odgovorio da je apsolutno fokusiran na IBAR.

"Što se tiče poželjnih i nepoželjnih, mislim da svako ko podržava onaj koalicioni sporazum potencijalno može biti naš partner, ali je tu najbitnije da se kaže da su manje brojni narodi jako bitni u Crnoj Gori i uvijek je bitno da budu dio vlasti. To je moje mišljenje i to je stav praktično svih političara u Crnoj Gori", naveo je Spajić.

Istakao je kako neće dozvoliti politizaciju javne uprave ni prije ni poslije Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore juče je saopštilo da daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR, nakon čega će se "sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma".

"Ne bih komentarisao odluke partija na njihovim partijskim organima", rekao je Spajić odgovarajući na pitanja novinara.

Rekao je da svako ko podržava koalicioni sporazum može biti njihov partner.

"A manje brojni narodi su bitni i važno je da budu dio vlasti i ja se držim toga", navodi Spajić.

Eskobar je posjetio prethodnih dana Belgiju, Austriju i Kosovo.

Iz Stejt dipartmenta je ranije saopšteno da će posjeta Eskobara potvrditi posvećenost SAD zemljama Zapadnog Balkana dok teže euroatlantskim integracijama i dubljoj regionalnoj saradnji.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније