Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

18. 03. 2024. 15:45 >> 15:45

dukaj - guerini

Dogovorena saradnja sa Francuskom u reformi javne uprave

Crna Gora i Francuska sarađivaće u reformi javne uprave i digitalne transformacije, kroz programe u oblasti vještačke inteligencije i obuke kadrova, poručeno je tokom zvanične posjete resornog ministra Maraša Dukaja toj državi.

Iz resora javne uprave je saopšteno da je, tokom sastanka Dukaja sa francuskim ministrom transformacije i javnih službi Stanislasom Guerinijem, dogovoreno potpisivanje Pisma namjere o saradnji. Prema njihovim riječima, taj dokument će biti potpisan prilikom posjete predstavnika Francuske Crnoj Gori, koja je planirana za kraj aprila.

Iz MJU su kazali da će tada formalno biti otvoren i Regionalni Centar za sajber bezbjednost (WBC3) koji je inicijativa Francuske, Slovenije i Crne Gore.

”Dukaj i Guerini dogovorili su saradnju u oblasti reforme javne uprave i digitalne transformacije, kroz programe u oblasti vještačke inteligencije, obuke kadrova, posebno u dijelu jačanja svijesti visoko rukovodnog kadra i službenika o značaju digitalizacije i sajber bezbjednosti”, ističu iz Ministarstva javne uprave.

Kako dodaju, Dukaj i Guerini su se saglasili da su aktivnosti francuskog ministarstva u okviru reformske politike javnog djelovanja i transformacije države dobar primjer.

“U cilju osnaživanja administrativnih kapaciteta, digitalizacije procesa rada, veće transparentnosti i otvorenosti ka građanima i građankama za moderniju i efikasniju javnu upravu Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Guerini je kazao da je Crna Gora napravila napredak u reformi javne uprave i ukazao na strateška i zakonska rješenja koja su usvojena, ili su u fazi izrade, a u cilju usaglašavanja s pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

„Crna Gora može da računa na francusku podršku u ekspertizi i zajedničkom učešću u projektima od značaja za rad javne uprave, obuka crnogorske administracije, digitalne transformacije i sajber bezbjednosti“, istakao je Guerini.

On je, kako se navodi, kazao da cijeni korake koje Crna Gora preduzima u reformi javne uprave i modernizaciji javnih usluga.

Guerini je istakao punu podršku crnogorskim naporima na evropskom putu.

Dukaj je kazao da je vizija Strategije reforme javne uprave od 2022. do 2026. godine profesionalna javna uprava, koja kvalitetno pruža usluge krajnjim korisnicima i ima adekvatne kapacitete za pristupanje EU.

Kako je naveo, činjenica da je Evropska komisija u svom izvještaju pozdravila usvajanje novog strateškog dokumenta i ohrabrila Crnu Goru da nastavi na putu reforme javne uprave, izuzetno je podsticajna.

Dukaj je naglasio da se proces reforme javne uprave i njene digitalizacije mora voditi paralelno sa procesom sajber bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније