Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

05. 04. 2024. 11:02 >> 11:02
1
Čitaj mi:

konsultativno saslušanje

Gorčević: Neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u roku

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da će u ponedjeljak obavijestiti Evropsku komisiju (EK) da neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u potpunosti u predviđenom roku, sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi.

Ona je, na konsultativnom saslušanju pred Odborom za evropske integracije na temu procjene ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, rekla da dinamički plan za dobijanje Izvejštaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) ide prema dogovorenim rokovima sa EK.

Gorčević je ukazala na obavezu Ministarstva evropskih poslova da do kraja aprila obavijesti EK da će sva privremena mjerila i operativni zaključci biti ispunjeni, a ukoliko neće, pošalje obrazloženje zašto neće.

“EK ćemo već 8. aprila obavijestiti o nekim zaključcima iz privremenih mjerila za koje smatramo da neće biti ispunjeni sa obrazloženjem zašto neće, i sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi u narednom period”, rekla je Gorčević.

Ona je pojasnila da se to odnosi na izmjenu člana Ustava kojim se predviđa da ministar pravde ne treba da bude član Sudskog savjeta, izbor predsjednika Vrhovnog suda i Zakon o finansiranju političkih partija.

Gorčević je kazala da, što se tiče Vlade, ne postoji zabrinutost u dijelu ispunjavanja obaveza kada je dobijanje iBAR-a u pitanju.

“Postoji politička volja, vidim da postoji i konstruktivan odnos u parlamentu. Sigurna sam da nakom dobijanja pozitivnih mišljenja od EK da će i ovi zakoni koji su u fazi nacrta imati prioritet prilikom glasanja u parlamentu”, dodala je Gorčević.

Ona je saopštila da su do sada EK i Venecijanskoj komisiji (VK) poslali na mišljenje set medijskih zakona i sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa.

To su, kako je kazala Gorčević, zakoni o izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama, o državnom tužilaštvu, o specijalnom državnom tužilaštvu i zakona o sprečavanju korupcije.

Gorčević je kazala da je EK poslat na mišljenje i Nacrt nove Strategije reforme pravosuđa za period od 2024 -2027 godine, kao i Nacrt o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku.

Ona je rekla da su još uvijek u komunikaciji sa EK i da od njih čekaju povratna mišljenja u dijelu usklađenosti.

Gorčević je ukazala da se od Crne Gore do kraja aprila očekuje i Strategija za racionalizaciju mreže sudova.

"Priprema Nacrta strategije Akcionog plana za borbu protiv korupcije - 15. april, Nacrt mehanizama za praćenje implementacije pomenute strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije treba koji treba da se šalje do 20. aprila", rekla je Gorčević.

Kako je dodala prvi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću treba da bude poslat EK na mišljenje do 8. aprila.

Ministar pravde Andrej Milović rekao je da se Ministarstvo pravde pridržava zadatih rokova, da su sve izmjene i dopune gotovo svih zakona i strateška dokumenta uradili u roku i da imaju svakodnevnu komunikaciju sa Briselom.

On je kazao da su 25.marta EK poslali Nacrt Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, a 1. aprila Zakon o državnom tužilaštvu.

“Narednog dana su oba zakona poslata i Vencijanskoj komisiji. Kada dobijemo ta mišljenja zakoni trebalo da budu na Vladi i Skupštini”, rekao je Milović i dodao da se nada da će ti zakoni imati prioritet i da će biti usvajani po hitnom postupku.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da je u poglavlju 24, koje je dominantno u nadležnosti resora kojim rukovodi, od 28 privremenih mjerila, do sada ispunjeno 15.

“Teško može dogoditi da MUP ne realizuje bilo koju obavezu iz preostalih 13 privremenih mjerila”, rekao je Šaranović.

Kada je u pitanju normativni okvir, Šaranović je kazao da imaju gotovo nekoliko zakonskih rješenja koja će u najkraćem roku biti poslata na mišljenje relevantim državnim organima, a zatim i EK.

On je dodao da će ti zakoni biti predati u skupštinsku proceduru najkasnije početkom redovnog jesenjeg zasijedanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније