Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivana Popović

07. 04. 2024. 11:00 >> 11:00
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Miloš Konatar

Sedmica za nama i mirna i burna. Jedno je sigurno - ponedjeljkom ne treba čitati nove vijesti.

PONEDJELJAK 01.04.

Kako dolazi poslije vikenda ponedjeljak nam je po nekom nepisanom pravilu, ni kriv ni dužan, najmanje simpatičan dan. Informacija da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Crnoj Gori 1.900 eura uvjerava nas u najmanje dvije stvari: prva, da je tačan naš osjećaj da cijene nezaustavljivo rastu i da rast inflacije možemo osjetiti praktično svakodnevno, a druga, da ponedjeljkom ne treba čitati nove vijesti. Šalu na stranu, rast cijena je ozbiljan problem sa kojim se Spajićeva Vlada za sada ne uspijeva izboriti. Od najavljene akcije protiv rasta cijena i ograničavanja marži u trgovinama ostali su samo dugmići, jer su nažalost "limitirane cijene" praktično ostale iste kao i prije same akcije. Da stvar bude gora, Spajićeva Vlada je ukinula odličnu akciju "Stop inflaciji" koju je pokrenuo bivši ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, a koja je osim trgovina robom široke potrošnje, uključivala i apoteke i trgovine bijelom tehnikom i koja je Crnu Goru tokom 2023. godine svrstala među države sa najmanjom stopom inflacije u Evropi tokom 2023. godine. U svakom slučaju, ovaj ponedjeljak ne obećava, uzdamo se da će utorak donijeti bolje vijesti.

UTORAK 02.04.

Utorak nam donosi jednu lošu i jednu dobru vijest - loša je da je broj neriješenih predmeta u crnogorskim sudovima porastao za 30% i nije novost da je stanje u sudstvu jedan od najvećih problema sa kojima se Crna Gora danas suočava. Dovoljno je da se pročitaju SKY prepiske bivše čelnice crnogorskog sudstva Vesne Medenice i da svima bude jasno da je mnogo toga "trulo u državi Danskoj" tj. Crnoj Gori. Ipak, ja vjerujem da ima poštenih, stručnih i hrabrih ljudi u crnogorskom sudstvu i mi kao država moramo uraditi sve da se poboljšaju uslovi za rad našim sudovima i omogući strukturno unapređenje i kadrovska obnova sistema sudstva u Crnoj Gori. Dobra vijest ovog utorka bila je da su poslanici Građanskog pokreta URA u Skupštini opet podnijeli predlog Zakona o oduzimanju nelegalne imovine kojim se omogućava ispitivanje porijekla imovine od devedesetih godina prošlog vijeka do danas. Ovo je dobra i važna vijest, jer bez ispitivanja porijekla imovine i bez političke podrške nema efikasne borbe protiv kriminala i korupcije. Važno je da se zadovolji pravda, da se građanima i državi Crnoj Gori vrati oteto.

SRIJEDA 03.04.

Ove srijede pažnju mi je skrenula vijest da Ministarstvo finansija radi na zakonu kojim je predviđeno da se svim poreskim dužnicima koji do 15. februara naredne godine izmire cjelokupan poreski dug - otpišu kamate. Na prvu loptu ne znam što da mislim. Da li oni poreski obveznici koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze nisu pametni? Da li se upravo oni koji redovno plaćanju porez, i time pokazuju pravi patriotizam i ljubav prema Crnoj Gori, stavljaju u nepovoljniji položaj u odnosu na "loše đake"? Sa druge strane, neophodno je da iskoristimo svaku mogućnost da smanjimo poreski dug, koji je zabrinjavajuće veliki, i nađemo način da i "loši đaci" dobiju drugu šansu. Ovo pod uslovom da to zaista bude druga šansa, a ne treća, četvrta ili peta, i takođe što je najvažnije moraju se propisati olakšice i povoljnosti za sve one koji redovno plaćaju svoje poreske obaveze. Ova ideja Ministarstva finansija zavređuje pažnju i šansu, ali samo uz jasna i stroga pravila za "loše đake" u plaćanju poreza i olakšicama i pomoći za one koji su svoje poreske zadatke odradili po zakonu i na vrijeme. Ipak je u pitanju državni novac, koji je novac svih građana Crne Gore i sa tim nema igre.

ČETVRTAK 04.04.

Četvrtkom su sjednice Vlade, što podrazumijeva nove zavrzlame, trule kompromise iza zatvorenih vrata i nove netransparentne odluke potpuno suprotne zakonu. Jedan ministar je već tužio sopstvenog premijera i Vladu u kojoj je i dalje ministar, drugi ministar je isključen iz partije premijera, a nije iz Vlade na čijem je čelu isti taj premijer, treći ministar na Vladi glasa protiv predsjednika sopstvene stranke, a četvrti kaže da ne bi poštovao vanjsku politiku sopstvene Vlade. Uglavnom, haos i jedan potpuno raštimovani orkestar na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem. Tako i predlog ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića da Vlada usvoji novi petogodišnji Program privremenih objekata za period od ove do 2028. godine sa novim lokacijama, te da se novih 16 plaža ponudi na tenderu, a da se aneksiraju svi dosadašnji ugovori do kraja ove godine nije prošao na sjednici Vlade. Zakupci plaža su ostavljeni na cjedilu, Vlada je opet prekršila zakon tako što nije na vrijeme završila neophodne procedure, a novinari su čekali sat vremena na konferenciju za medije koja je na kraju otkazana. Dakle, četvrtkom ništa novo - putujući cirkus (čitaj Vlada Milojka Spajića) nastavlja da zabrinjava građane Crne Gore.

PETAK 05.04.

Jedva sam čekao petak. Ne zbog vikenda, već zato što je ovog petka - premijerski sat i premijer Milojko Spajić dolazi u Skupštinu da odgovara na pitanja poslanika, a on to ne voli. Ne voli da dolazi u Skupštinu, a ne voli ni da odgovara na pitanja poslanika, u stvari on ne voli uopšte da odgovara na pitanja ni poslanicima, ni novinarima, ni građanima, niti bilo kome. Za njega je to gubljenje vremena, on je dovoljan sam sebi. Ali, na njegovu žalost, dolazak premijera u Skupštinu je obaveza. Petak sa premijerom Spajićem u Skupštini je bio sve, samo ne dosadan. To je bila idealna prilika da svi vidimo koliko premijer Spajić ne razumije demokratiju, podjelu vlasti, ulogu Skupštine kao kontrolnog mehanizma Vlade i obaveze da građanima polaže račune - upravo u Skupštini, jer je tu i biran za premijera. Dan u Skupštini je počeo sa namještenim pitanjima poslanika Spajićevog PES-a i njegovog najboljeg političkog prijatelja Andrije Mandića, a onda je na scenu stupio Dritan Abazović. Priznajem, subjektivan sam, ali je Dritan pokazao svoju superiornost u odnosu na Spajića i argumentima, i stavom, i srčanošću. I to je cijela Crna Gora mogla da vidi. To zna i Spajić, zato i ne voli da dolazi u Skupštinu. I onda hit dana, kako bi nekako pokušao da popravi utisak poslije poraza u skupštinskom duelu sa Abazovićem, Spajić je (u svom "paf paf" maniru) ponudio pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori da za njih petak bude neradni dan umjesto nedelje. Na trenutak je u Skupštini zavladao muk, pa nevjerica, pa smijeh. Šta reći? Koju poruku poslati? Kome? Za ovu nedelju je bilo dosta od premijera Spajića i njegovog raštimovanog orkestra (Vlade).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније