Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

08. 04. 2024. 13:27 >> 13:27

UBRZANA INTEGRACIJA

Gorčević u Sofiji: Pristupanje EU je realnost nadohvat ruke

Nakon 12 godina pregovora o članstvu u EU, možemo reći da ono tek sad izgleda kao stvarnost. Ozbiljnim i opsežnim reformama koje smo u kratkom periodu ostvarili, učinili smo da pristupanje EU ne bude više nedostižan san nego realnost na dohvat ruke, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panel debati “Ubrzana integracija: ulaganje u Evropsku bezbjednost” koji je organizovala Alde partija, Atlanski klub i Evropski liberalni forum u Sofiji.

Na panelu koji je moderirala rektorka Koledža Evrope Federika Mogerini, a na kome su učestvovali predstavnici država Zapadnog Balkana, Turske i Rumunije ministarka Gorčević je kazala da Crna Gora ima realnu šansu i istorijsku priliku da u kratkom vremenskom periodu pristupi zajendici evropskih država i naroda.

„Imamo opšti društveni koncenzus po ovom pitanju, nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da preko 80 posto građana Crne Gore podržava članstvo države u EU. Naša misija je da uključimo cijelo društvo u ovaj proces i mislim da smo već uspjeli pokrenuti stvari. Imamo konsenzus u Skupštini oko pitanja koja se tiču pregovara sa EU, uključili smo civilno društvo, NVO sektor, međunarodne organizacije u pregovarački proces“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da crnogorska administracija neumorno radi da ispuni sve potrebne zahtjeve i da dobije Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24. Kako je dodala, konačno postoji istinski dijalog i partnerstvo se Evropskom komisijom i komunikacija na dnevnom nivou.

„Mi smo mala država i imamo nedovoljne administrativne kapacitete i potrebna nam je dodatna ekspertska podrška u svim oblastima, a Evropska komisija i sve države članice su više nego voljne da pomognu“, poručila je Gorčević.

Ministarka je objasnila da je dobijanje IBARa za Crnu Goru predstavlja otvaranje nove, ništa manje zahtjevne faze pregovaračkog procesa. Istakla je da, iako je značajan posao obavljen, pred Crnom Gorom je jop zahtjevnih obaveza na ispunjenju svih uslova za postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Govoreći o Novom planu rasta za Zapadni Balkan, Gorčević je kazala da je vrijednost ovog plana za Crnu Goru ne samo ekonomska, već i reformska jer uključuje i dodatne mjere u oblasti vladavine prava koja je u fokusu pregovaračkog procesa. Osim toga, kako je istakla, posebna vrijednost Plana rasta je jačanje veza između zemalja Zapadnog Balkana, koje imaju novu motivaciju za saradnju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније