Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

12. 04. 2024. 11:33 >> 11:34
1
Čitaj mi:

oPTUŽBE

"Parlamentarna većina pokušava da BS oduzme člana DRI"

Bošnjačka stranka tvrdi da parlamentarna većina pokušava da, kršeći zakon Bošnjačkoj stranci oduzme člana Državne izborne komisije.

Kako su naveli, na prvi dan Bajrama, poslanici parlamentarne većine su odlučili da je vrijeme da baš oni predlože prepravljenuu normu Poslovnika kojom se uređuje pravo predstavnika manjinskih naroda u Skupštini, ne konsultujući njih, na koje se ta norma odnosi i bez otvaranja širokog dijaloga.

"Inspiraciju da nam za vrijeme Bajrama na više načina pokažu pravo lice upakovano iza zvaničnih čestitki za Bajram, pokazali su nakon izmjena Poslovnika i nezvaničnim aktivnostima vezanim za izbor novog sastava Državne izborne komisije, gdje su pokušali da Bošnjačkoj stranci oduzmu pravo koje joj na osnovu preciznih normi Zakona o izboru odbornika i poslanika pripada – pravo na 2 člana Državne izborne komisije, pokušajem da nas svedu kako bi oni rekli “na pravu mjeru” tj. da BS dobije samo 1 člana. Kreatorima ideje da prilikom formiranja novog sastava Državne izborne komisije pokušaju da kršeći Zakon o izboru odbornika i poslanika, Bošnjačkoj stranci oduzmu pravo na 2 člana, jer su oni sračunali da nam je dosta 1, i namjerili da ono što nama pripada dodjele nekom drugom, poručujemo – zakon je jasan. Jasni su i rezultati parlamentarnih izbora, iako vam se ne sviđaju", navode oni u saopštenju.

Jasno je, kažu, i da Bošnjačka stranka shodno izbornim rezultatima ima pravo na dva člana i od tog prava neće odustati.

"One koji još nisu naučili da čitaju Zakon, jer misle da je sila većine jača od zakona, podsjećamo da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika u članu 30 stav 4 propisano da se “četiri člana stalnog sastava Državne izborne komisije, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, imenuju se na predlog parlamentarne opozicije”. Jasno je i da Bošnjačkoj stranci koja je druga po snazi opoziciona stranka pripada po tom osnovu jedan član DIK-a u okviru ta 4 koja pripadaju opoziciji", piš u saopštenju.

Kažu da je članom 30 stav 5 Zakona o izboru odbornika precizno propisano: “Za člana stalnog sastava Državne izborne komisije imenuje se i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne liste za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice, koja je na prethodnim izborima dobile najveći broj glasova, a njegov zamjenik treba da bude pripadnik nekog drugog manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice.”

"Na osnovu člana 30 stav 5 Zakona o izboru odbornika i poslanika, Bošnjačkoj stranci pripada još 1 član DIK-a, jer je Bošnjačka stranka osvojila najveći broj glasova ili preciznije duplo više glasova nego sve druge stranke koje predstavljaju manjinske narode zajedno. Podsjećamo one koji na manjinske narode gledaju kao na podobne i manje podobne, a i one koji politička prava manje brojnih naroda za koja smo se godinama borili žele da krše i mijenjaju radi sopstvenog i trenutnog političkog cilja, da je jedan plus jedan dva i da će Bošnjačka stranka insistirati na tome da u DIK-u shodno jasnim zakonskim normama ima 2 člana. Ako vladajuća većina ne odustane od ovih aktivnosti, Bošnjačka stranka će o Bajramskim “čestitkama” u vidu prekrajanja Poslovnika i pokušaja otimanja mjesta u Državnoj izbornoj komisiji, obavjestiti naše međunarodne partnere", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније